2010 yılında özelleştirme hedefinin hayli altında kalan hükümetin bu sene özelleştirmeye özel bir önem vermesi bekleniyor.
Aralık ayında gerçekleşmesi beklenen ancak, Avusturyalı ESU dışında hiçbir şirketin katılmaması nedeni ile yapılamayan Ukrtelekom özelleştirmesinin bu sene tamamlanması öngörülüyor.
Enerji şirketleri gözde
Hükümetin özelleştirme paketinde dört büyük enerji şirketi de bulunuyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in enerji şirketlerinin özelleştirilmesinin önündeki yasal engeli kaldırması ile özelleştirme programına katılan şirketler arasında Dniproenergo, Tsentrenergo, Donbassenergo ve Zapadenergo gibi stratejik öneme sahip şirketler yer alıyor
Şirketlerin ne kadarı özelleştirilecek?
Devlet Varlık Fonu verilerine göre, şirketlerden Zaparoje, Krivorovjskaia ve Pridnipropetrvoskaia bölgelerini içine alan Dniproenergo’nun 25%+1, Donbassenergo’nun 60,77%, Ukrayna’nın en büyük beşinci enerji üretim şirketi olan Zapadenergo’nun 45%+1, Tsentrenergo’nun ise 53,29%+1 hissesi özelleştirilecek. Bu şirketlerden Zapadenergo Macaristan, Slovakya ve Romanya’ya elektirik enerjisi satışında kilit rol oynuyor.
Bu dört şirketin özelleştirme paketinden elde edilecek gelir için geçtiğimiz sene ifade edilen rakam 9 – 11 milyar Hrv.( yaklaşık 1,1 – 1,3 milyar Dolar) arasında.
Öte yandan hükümetin enerji şirketlerinin satışında göz önünde bulundurması gereken fiyat dışında faktörler mevcut.
Ukrayna’nın göz önüne alması gereken faktörler var
Enerji üretiminde devlet kontrolünü korumayı hedefleyen Ukrayna için tek beklenti para değil. Bu seneden itibaren Avrupa Enerji Birliği’nin üyesi olan Ukrayna, AB’nin çevre şartlarının yerine getirilmesi ile yükümlü. Bu ise enerji istasyonlarının modernizasyonu anlamına geliyor.
Hali hazırda Ukrayna’nın enerji üretiminde kullandığı teknonoji ağırlıklı olarak 1960 – 1970’li yıllara dayanıyor. Tüm enerji üretim teknolojisinin yenilenmesi için gereken rakamın 12 – 16 milyar Dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.
Anlaşılacağı üzere Ukrayna şu anda bu çapta bir kaynak ayırma imkanına sahip değil. O nedenle bir yandan şirketlerdeki devlet payını koruyarak sektörü kontrol etmeyi, diğer yandan ise özelleştirmeden gelir elde ederek sistemi yenilemeyi ve modernizasyon maliyetini satın alıcılarla paylaşmayı hedefliyor.
Yatırımcı için ne anlama geliyor?
Ukrayna hükümeti 2014 yılında enerji fiyatlarının uluslararası standartlara çıkartılmasını hedefliyor. Bu hedef sadece sanayi sektörünü değil, meskenleri de kapsıyor.
Bu pencereden bakınca alıcılar özelleştirme alıcılar için cazip gibi görünüyor. Ancak 2014 yılına kadar daha uzun bir süre olması ve enerji ünitelerinde yapılması gereken alt yapı çalışmaları yatırımcıyı düşündürüyor.
http://korrespondent.net/worldabus/1183555-ng-vtoroj-etap-bolshoj-privatizacii-v-ukraine