Seçimler, dil yasası, muhalefetin birleşmesi, iktidarın zaferi…
2012’de Ukrayna siyaset renkli görüntülere sahne oldu.
İşte Bölgeler Partisi’nin iktidarını perçinlediği 2012’nin kısa analizi
Dil yasası
Çok tartışıldı, parlamentoda kavgalara neden oldu. Gösteriler, tartışma programları, suçlamalar birbirini izledi. Ve en sonunda dil yasası kabul edildi.
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, 8 Ağustos 2012’de onaylanan “dil yasası” yıllardır tartışılan bir konuya şimdilik noktayı koydu.
Onayın ardından önce Odesa’da Rusça “yerel dil” statüsü kazandı. Bu şehirleri Sevastopol, Donetsk ve Zaparoje izledi. Bazı yerel yönetimler tarafından alınan kararla Rus dili ilgili bölgede resmi yazışmalarda, reklamlarda, sinema filmlerinde kullanılmaya başlandı.
Muhalefet birleşti
Ukrayna’nın en büyük muhalif partileri, 22 Ocak Ukrayna Birlik Günü kutlamaları sırasında Kiev’in Sofiyevskaya Meydanında imzaladıkları birlik antlaşmasıyla birleştiler.
Anlaşmayı Atavatan Partisi Başkan Yardımcısı Aleksandr Turçinov, Değişim Cephesi Başkanı Arseniy Yatsenyuk, Bizim Ukrayna Partisi Başkanı Valentin Nalivayçenko, Sivil Tutum Partisi Başkanı Ukrayna’nın eski Savunma Bakanı (2006-2007) Anatoliy Gritsenko, Svoboda Partisi Başkanı Oleg Tyagnibok, Natalya Korolevskaya, Ukrayna Halk Hareketi Başkanı Boris Tarasyuk ve Darbe (Udar) Partisi Vitaliy Kliçko imzalamıştı.
Ancak bu birleşme muhalefetin iktidara gelmesine yetmedi.
Timoşenko’nun tutukluluğu
Timoşenko’nun tutukluk hali 2012’de devam etti.
Timoşenko yanlıların Kraşatik’teki çadırları hala yerinde duruyor. Eski Başbakan Yulia Timoşenko 5 Ağustos 2011’de tutulanmıştı.
2012 Genel Seçimleri
Farklı beklentilerle girilen 2012 Genel Seçimleri’nde zafer Bölgeler Partisi’nin oldu.
Ukrayna Merkez seçim Kurulu, 28 ekimde düzenlenen Parlamento seçimlerinin ardından kesinleşen sonuçları açıkladı.
İktidardaki Bölgeler Partisi yüzde 30′luk oy oranıyla seçimlerden birinci parti olarak çıkarken, en yakın takipçisi Anavatan Partisi (Birleşik Muhalefet) 25,54; ünlü boksör Vitaliy Kliçko’nun Reform İçin Ukrayna Demokratik Platformu (UDAR) yüzde 13,96, Komünist parti ise yüzde 13,18 oy aldı. Parlamento’ya girmeye hak kazanan son parti ise yüzde 10,44′luk oranla aşırı milliyetçi Özgürlük (Svoboda) Partisi oldu.
Değiştirilen seçim yasası ile hükümeti tek başına kuran Bölgeler Partisi, bir çok bağımsızı kendisine çekmeye başardı ve iktidarını perçinledi.
Yeni Kabine kuruldu
24 Aralık günü yeni kabinesini açıklayan Başbakan Nikolai Azarov, çok sayıda yeni yüzle çalışacak.
Merkez Bankası Başkanı Sergei Arbuzov’un Başbakan Birinci Yardımcısı olduğu kabinede, eski dışişleri bakanı Konstantin Grişçenko ve eski enerji bakanı Yuri Boyko Başbakan Yardımcısı olarak atandı.
Ukrayna İçişleri Bakanlığı görevine (seçimden önce de bu görevi yürüten) Vitaliy Zaharçenko, Adalet Bakanlığı görevine (seçimden önce bu görevi yürüten) Aleksandr Lavrinoviç atanırken, Ukrayna Sağlık Bakanlığı’na ise önceki yıllarda bu görevi yürüten Reisa Bogatırova getirildi.
Kaybederken kazandı
Seçimlerde %1,58 oy oranı ile parlamentoya giremeyen Ukrayna İleri Partisi’nin genel başkanı Natalia Karalevskaia, Devlet Başkanı tarafından Sosyal Politika Bakanı olarak atandı.
2012’de politika sahnesinden akıllarda en çok kalanlar ise parlamento oturumlarındaki ateşli tartışmalar oldu.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz