Ukrayna ordusu ayrılıkçı militanlara karşı harekatını dün genişleyerek sürdürürken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugüne kadar ne kazanıp ne kazanmadığını belirleyecek ve küresel güçleri harekete geçirebilecek kararlar verip vermeme konusunda kritik bir süreç içerisine girdi.
Rusya isyanın başından beri ayrılıkçılara destek verirken, Putin Cumartesi günü isyanın en güçlü olduğu şehirlerden Slovyansk’ın Ukrayna ordusunun eline geçmesinden bu yana alışılmadık derecede bir sessizlik içerisine girdi.
Putin militanlar tarafından gittikçe artan düzenli asker yardımını görmezden gelirken, sınırda biriktirdiği orduyu Ukrayna’ya göndermesi durumunda tecrübesiz Ukrayna ordusunun çok karşılık veremeyebileceği söyleniyor.
Putin’in önünde şimdi militanlara yardım ederek hem Ukrayna’yı dengesiz bırakmak ve hem de yurtiçinde kendi popülaritesini artırmak veya son çatışmalara girmeyerek Batı tarafından uygulanması muhtemel daha fazla yaptırımları göz ardı etme seçenekleri bulunuyor.
ABD’li yetkililer ise Putin’in sessizliğinin nedenini bilmediklerini ve Rus lider için askerleri Ukrayna’ya gönderme seçeneğinin hala masada olabileceğini söylüyor.
Bir ABD yetkilisi bu konuyu “İşte bir milyon dolarlık soru bu” olarak yorumladı.
ABD’li yetkililer yaklaşık 7,000 Rus askerinin sınırda hazır beklediğini belirtiyorlar.
Üst düze ABD’li yetkililerden bir tanesi “Başkan Putin’in pes ettiğini ilan etmemek lazım. Putin’in ne planladığını bilen yalnızca bir kişi var ve o da Putin’in kendisi” ifadelerini kullandı.
Fakat diğer yetkililer Putin’in ana hedefinin Kırım’ı ele geçirmek olduğunu ve bunu zaten başardığını dile getiriyor. Yetkililer Putin’in Ukrayna’nın diğer bölgelerinde yaratmak istediği karşıklıkların yarımadayı elinde tutabilmek için olduğunu belirtti.
Yetkililerden birisi “Bu stratejinin adı henüz ilerideyken oyunu bırak stratejisi. Kırım; alınan hediye bu” ifadelerini kullandı.
Her ne kadar ABD’liler Batı’nın Kırım olayına karşı durmaya devam edeceğini söyleseler de bazı yetkililer bölgede büyük çoğunluğun Rusya’dan yana olmasından dolayı yarımadanın görünen yakın bir tarihte yeniden Ukrayna topraklarına katılmasını pek mümkün görmüyor.
Yetkililer Ukrayna operasyonunun başarılı olması durumunda kendileri için olan hediyeyi görüyorlar: Batı için Ukrayna üzerinde gittikçe etkisini kaybeden bir Rusya ve güçlenen Kiev hükümeti. Rusya ise Kırım’ı elinde tutmaya devam ederken, daha fazla yaptırımları da gözardı edecek.
http://www.wsj.com.tr/article/SB10001424052702304418604580016221892251284.html