2008 yılında etkilerini göstermeye başlayan küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Ukrayna, siyasi belirsizlik ve son yaşanan gelişmeler nedeniyle ekonomik ve mali açıdan zorlu bir süreçten geçiyor.
Ülke ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörünü derinden yaralayan kriz, sektörle bağlantılı çok sayıda iş kolunu da olumsuz etkiledi.
Türk girişimcisinin yatırım yaptığı sektörlerin başında gelen inşaat sektörünün durumunu, geleceğe yönelik beklentileri Masterbud’un şirket ortaklarından işadamı Orhan Atmaca’ya sorduk.
İyi günler Orhan bey, uzun yıllardır Ukrayna’da inşaat sektöründe faaliyet gösteriyorsunuz. Bir işadamı olarak durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Teşekkür ederim. İnşaat sektörü 2008 yılında yaşanan krizin ardından 2013 başlarında toparlanmaya başlamıştı.
Ancak İktidar karşıtı gösteriler sonrasında ülke yönetiminin değiştiği süreç sonrasında yaşanan ekonomik durgunluk, hemen ardından ülkenin doğusunda patlak veren savaşla birlikte projelerin büyük bir kısmı tamamıyla durma noktasına geldi.
Ekonomik krize rağmen süren projeler var mı?
Evet var. Ancak devam eden projelerin büyük bir kısmı ise doğudaki savaş durumundan dolayı evlerini terketmek zorunda kalan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yapılıyor. İstisnalar olmakla birlikte inşaat sektöründe genellikle bu tür projeler öne çıkıyor.
Ancak finansman sıkıntıları sebebiyle, sektörde faaliyet gösteren şirketlerin, kapasitelerinin kullanımlarının çok küçük bir bölümüne hitap ediyor.
Bu durumun sonuçları neler?
Sektöründe içinden geçtiği süreç öncelikle kalifiye iş gücünün ülke dışına çıkmaya başlamasına neden oldu. Hem batıya (ağırlıklı olarak Polonya) hem de doğuya (Rusya ve BDT ülkeleri) ciddi ölçüde kalifiye iş gücü göçü sözkonusu.
Bu arada Ukrayna inşaat sektöründe güçlü olan şirketler Kazakistan, Beyaz Rusya ve Rusya’da taahhütler almaya basladılar, dolayısıyla, yaşanan krizin Ukrayna inşaat şirketlerini dışa açılmaya zorladığını söyleyebiliriz.
İnşaat Sektörü ne zaman eski günlerine döner?
Açıkçası sektörün ne zaman ayağa kalkacağı konusunda bir tahminde bulunmak zor.
Ülkede gündeminde olan mevcut sorunlar ve ekonomik sıkıntıların aşılması gibi konular çözüme ulaşmadan inşaat sektöründe bir iyileşme beklemek fazla iyimserlik olur.
IMF ve Avrupa Birliği’nden kredi destekleri söz konusu. Bu kaynakların sektörü hareketlendireceğini söyleyebilir miyiz?
Ukrayna’da acil çözüm bekleyen zorlukların aşılmasında dış finansmanın varlığı vazgeçilmez bir çözüm aracı.
Bu sebeple IMF kredilerinin (diğer dış kredilerle birlikte) ekonomik problemlerin çözümüne katkı sağlayacağına kesin gözüyle bakıyorum.
IMF’den sağlanan kredilerin öncelikli olarak hangi problemlerin çözümü için kullanılacağı ve bu kredilerin piyasada bir rahatlama sağlayamada yeterli olacağı konusunda kesin bir kanaat mevcut değil.
Bu sebeple ‘inşaat sektörüne etkisi ne olur’ gibi bir soruya cevap vermek için bugünün konusu olmadığı gibi, bu konuda cevap vermek için acele etmemek gerektiğini düşünüyorum.
Teşekkürler
UkrTürk
Aralarında Leonardo İş Merkezi, InterContinental Kiev, Fairmont Grand Hotel Kiev gibi prestijli projeleri hayata geçiren Masterbud, fabrika, konut ve ticaret merkezleri inşaatında da adından söz ettiriyor.