Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi iki ülke arasındaki yolcu trafiğini hızla arttırıyor. Başta Türk Hava Yolları olmak üzere bir çok Türk ve Ukraynalı havayolu şirketi iki ülke arasında mekik dokuyor.
Uçuş sefer sayılarını arttıran anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile havalimanlarını kullanan yolcu sayısında son dönemde hissedilir artış yaşanmaya başladı.
Sizler için UkrTürk yazarlarından Hukukçu Evren Damyan’a Ukrayna gümrük noktalarında dikkat edilmesi gerekenleri sorduk.
İyi günler Evren Bey, Ukrayna gümrük noktalarında genel geçiş kuralları ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Teşekkür ederim. İzin verirseniz öncelikle Ukrayna Anayası’nın her vatandaşa tanıdığı haklar ve sorumuluklara kısaca değinmek isterim.
Ukrayna Anayasası’nın 26. Maddesi’ne göre Ukraynada meşru sebeplerle bulunan yabancı uyruklu ve uyruğu olmayan kişiler Ukrayna vatandaşları ile aynı hak ve sorumlukları taşırlar. Ukrayna Anayasasının 68. Maddesi, herkesin Anayasa’ya uymak ve diğer insanların hak ve onurunu zedelememek zorunda olduğunu belirtir.
Kişinin kanunları bilmemesi onu sorumluluktan kurtarmaz.
Ukrayna Gümrük Kanunu’nun 366. Maddesi’ne gümrük noktalarından geçişlerle ilgili olarak şunları içerir;
1. İki yollu sistem kişilerin Ukrayna gümrük sınırından geçtiklerinde iki geçiş kanalından birini seçmelerini içerir ve bu yolla kolaylaştırılmış gümrük kontrol sistemi vardır
2. Yeşil simgelerle işaretlenmiş yol ( yeşil koridor ), Ukrayna gümrük sınırından gümrük ödemeleri ile vergilendirmeyi gerektirmeyen, Ukrayna gümrük topraklarına Taşınması veya çıkarılması geçerli mevzuat ile yasaklanmamış veya sınırlanmamış, yazılı bildirilmesini gerektirmeyen malların miktarını taşıyan kişiler içindir.
3. Kırmızı simgelerle işaretlenmiş yol ( kırmızı koridor ), bütün diğer kişiler içindir.
4. Kişi, iki kanallı sistem uyarınca gümrük kontrolunu geçmek için uygun bir kanalı kendi seçer.
( kırmızı veya yeşil koridor )
5.Kişinin yeşil koridoru seçmesi, kişinin Ukrayna gümrük sınırından gümrük ödemeleri ile vergilendirmeyi gerektirmeyen, Ukrayna Gümrük topraklarına taşınması veya çıkarılması geçerli mevzuat ile yasaklanmamış veya sınırlanmamış, yazılı bildirilmesini (deklerasyonunu) gerektirmeyen malları taşıdığını beyan ettiği anlamına gelir.
Yani üzerinden gümrük işlemine tabi olabilecek, ya da deklare etmesi gereken miktarda para bulundurulması durumunda kırmızı koridorun mu kullanılması gerekir?
Aynen öyle; eğer üzerinizde yasaların belirlediği miktarın üzerinde nakit para ya da değerli eşya taşıyorsanız bunları deklare etmeniz gerekir. Bunun için kırmızı koridoru kullanırsınız.
Peki bunu yapmadan yeşil koridordan geçersem ve gümrük görevlileri tarafından ‘yasal sınırın üstünde para ya da gümrük işlemi gerektiren değerli eşya bulundurduğum’ anlaşılırsa neyle karşılaşırım?
Öncelikle gümrük memuru böyle bir durumda hakkınızda yasal işlem yapma hakkına sahiptir. Yapılan yasal işlem idari para cezası olabileceği gibi, deklare etmediğiniz para ya da mala mahkemeye kadar el konulması uygulaması ile karşılaşabilirsiniz. Bu aşamadan sonra paranızı ya da deklare etmediğiniz değerli eşyanın size verilip verilmemesine ancak mahkeme karar verir.
Peki yabancı bir ülke vatandaşı olarak ülkeye sokabileceğim paradaki yasal üst sınır nedir?
Ukrayna nakit gümrük idaresine yazılı beyanı olmadan, 10 000 euro altı getirebilir.
Ukrayna Merkez Bankası tarafından 27.05.2008 tarihinde 148 sayı no ile onaylanan yönetmeliğe ilişkin
Ukrayna Gümrük sınırından nakit paranın ve banka ayrıca metallerinin geçtiğine dair ihbarnamenin bölüm 2 madde 1 ve madde 2’si şu anda 10 bin euroluk bir sınır koymuştur. Bu rakamın üstünde ülkeye sokacağınız parayı deklare etmek zorundasınızdır.
Paramı deklare etmenin bana ne gibi faydaları olabilir?
Öncelikle ülkeden para çıkış yaptığınızda bu deklerasyonu kullanabilirsiniz. Ya da ülkeye deklare ederek getirdiğiniz paranızı bir bankada ya da herhangi bir satın alım işleminde ‘nereden buldun sorusu’ ile karşılaşmazsınız. Aksi halde bazı durumlarda paranızın kaynağını göstermeniz gerekebilir.
Bütün bunların dışında ne önerebilirsiniz?
Gümrük memurları ve pasaport polisleri sözü asıl alırlar. Yani görevlilere söylediklerinizin yasal karşılığı vardır. Sorulara doğru yanıt vermeye özen gösterilmesini önerebilirim.
Ek Bilgi: Deklare etmek nedir?
‘Bildirmek ; Gümrüklerde vergi konusu olacak eşya vb.ni resmi makama bildirmek’’
İlgili kanun maddesi için tıkayın
Teşekkür ederiz.
Uyarı: Yukarıdaki bilgilerin zamanla değişmesi ya da okur tarafından yanlış yorumlanması durumunda doğacak kayıp ve zararlardan UkrTürk sorumlu değildir.