Ukrayna, ortalama yaşam süresinin en kısa olduğu Avrupa ülkelerinden biri.
60 yaşına varmadan ölüm riskinin hayli yüksek olduğu ülkede, kadınlar erkeklere göre daha uzun yaşıyorlar.
AB ülkelerindeki ortalama yaşam süresinden 13 yıl daha az yaşayan Ukraynalıların ömürleri, stresli yaşam koşulları ve sağlıksız beslenmeden olumsuz etkileniyor.
Segodnya gazetesi Ukrayna’da ortalama yaşam süresinin ele alındığı bir makale hazırlamış.
Doktorların görüşlerine yer verilen makaleden satır başları şöyle:
Ukrayna’da beklenen ortalama yaşam süresi erkeklerde 66, kadınlarda 76 yaş.
Erkeklerde 60 yaşına gelmeden ölüm riski yüzde 40. İsviçre’de ise, erkeklerin sadece yüzde 8’i 60 yaşına gelmeden hayatlarını kaybediyor.
Ukrayna’da ortalama yaşam süresi AB ortalamasından 13 yıl daha az.
Erkekler özellikle ekonomik kriz dönemlerinde kötü besleniyorlar ve yoğun olarak alkollü içecek tüketiyorlar. Bu durum ömürü kısaltan nedenle arasında gösteriliyor.
İstatistiklere göre erkekler daha az hasta oluyor gibi görünseler de bunun nedeni, erkeklerin hastanelere kadınlardan daha az gitmeleri ve kendi imkanları ile tedavi olmaya çalışmaları.
Erkeklerin doktorlara daha az başvurmaları nedeniyle, erken teşhis ile kurtulunabilecek bir çok hastalık ölümcül hal alıyor.
Ukrayna’da geçtiğimiz sene 411 bin 800 doğum vakası, bun karşılık 594 bin 800 ölüm vakası kaydedildi.
Ukrayna’da kadınlar geç ve az sayıda doğum yapıyorlar. 45 yaşından sonra çocuk sahibi olmak isteyen kadınların sayısı,1990 yılına göre 2016’da dört kat armış.
Her 100 bin yeni doğan Ukraynalı’dan 790’ı bir yaşına kadar hayatını kaybediyor. 10 bin’i 35 yaşına kadar hayatını kaybediyor, 25 bin’i 60 yaşına gelmeden hayata gözlerini yumuyor.
Her 100 bin Ukraynalı’dan 8’i veremden, 2’i Aids’ten, 184 kanserden, 16’sı alkolden, 12’si trafik kazasında, 5’i suda boğularak hayatını kaybediyor.
Her 100 bin Ukraynalıdan 12’si intihar ile hayatına son verirken, ülkede en fazla ölüm 100 bin’de 918 vaka ile kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor.