Amsterdam Bölge Mahkemesi, İskit Altınları’nın Ukrayna’ya geri verilmesine karar verdi.
UNİAN’ın haberine göre, Kırım’ın Rusya tarafından 2014 yılında ‘yasa dışı ilhakı’ sırasında Amsterdam’da sergilenen, ilhakın ardından ise geri gönderilmeyen İskit hazinesi Ukrayna’ya veriliyor.
Dün kararını açıklayan mahkeme, İskit Altıları’nın, Rusya tarafından ‘yasa dışı ilhak edilen’ Kırım’daki müzeye değil, Ukrayna’ya verilmesine karar verdi.
Mahkeme, Ukrayna hükümetinin altınların 2014 – 2018 yılları arasında bulunduğu Amsterdam’daki Allard Pierson Müzesi’ne 111 bin avro vermesine hükmetti.
Mahkeme ayrıca Kırım Müzesi’ni de harcamalar için Allard Pierson Müzesi’ne ve Ukrayna hükümetine 2800 avro vermesini kararlaştırdı.
2014 yılından bu yana Amsterdam’da sergilenen 565 eserin, Ukrayna’da nerede sergileneceği henüz belli değil.
İskitler (Skythler, Sakalar), MÖ 8. yüzyıl MÖ 3. yüzyıl arasında Avrupa’nın doğusu (Kırım ve Pontik Bozkırlar) ile Orta Asya’da, Tanrı Dağları ve Fergana Vadisi’ni de içine alan bölgelerde yaşamış göçebe halktır.
İskitler için Grek kaynaklarında “Skythai”, Asur kaynaklarında “Aşguzai”, Pers kaynaklarında “Saka” ve Çin kaynaklarında “Sai” tabirleri kullanılmaktadır.İskitlerin, İranî, Türkî, veya Osetlerin atası olduğunu iddia eden çalışmalar da mevcuttur.