Euoractiv’in haberine göre Almanya, Ukrayna’nın Avrupa Birliği sürecinin ülkenin hapisteki muhalefet lideri ve eski Başbakanı Yulia Timoşenko’nun durumuna bağlı olduğunu söyledi.
Berlin’de Ukraynalı mevkidaşı Leonid Kozhara’yı kabul eden Almanya Dışişleri Bakanı Gudio Westerwelle, Ukrayna ile Ortaklık Anlaşması imzalama konusunda ‘stratejik çıkarları’ bulunduğunu, ancak bunun adalet ve hukukun üstünlüğü konularında atılacak adımlara bağlı olduğunu söyledi.
Westerwelle, ‘Yerine getirilmesi gereken üç kriter bulunduğunu ve bunlardan ikisi üzerinde Ukrayna’nın halihazırda önemli aşama kaydettiğini açıkça söyledik. Üçüncü kriterde, yani seçici adalet görüntüsünün önüne geçme konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Ortaklık Anlaşması’nı Kasım ayında imzalamaya gidecek yolu açma konusunda paylaştığımız çıkarlar var’ dedi.
Alman Bakan, Timoşenko konusunun ‘özel bir sembolik önemi’ bulunduğunu belirterek, eski Başbakan’ın sağlık durumundaki belirsizliğin de bu sorunun çözülmesini ‘özellikle önemli’ hale getirdiğini söyledi.
Timoşenko, başbakanlığı sırasında Rusya ile imzaladığı bir doğalgaz anlaşmasında görevini kötüye kullanmaktan yargılandığı davada 2011’in Ekim ayında yedi yıl hapse mahkum edilmişti. Bu mahkumiyet, AB ile Ukrayna arasında Ortaklık Anlaşması’nın imzalanmasını sekteye uğratmıştı.
Kozhara, Timoşenko’nun kızının eski Başbakan’ın acilen sırtından ameliyat olması gerektiğini aktadığını duyduğunu, ancak bunu bağımsız olarak doğrultamadıklarını söyledi.
Ukraynalı Bakan, hükümet olarak adli bir konu üzerinde yetkilerinin kısıtlı olduğunu savundu. Kozhara, ‘Konuya Ukrayna ve Avrupa Birliği’nin yaklaşımının farklı olduğunu görüyoruz. Ukrayna’da bu konu yalnızca yargı bağlamında çözülebilir’ dedi.
Timoşenko, mahkumiyetinin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in talimatına dayandığını savunuyor.
Brüksel ise Kiev ile AB üyeliğine giden yolun ilk adımı olan Ortaklık Anlaşması’nı imzalamak için Timoşenko’nun serbest bırakılmasını istiyor.