Antalya’daki bir otelde tatil yapan Ukraynalı aile virüs kaptı.
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nin facebook sayfasında da yayınlanan bilgiye göre, Türkiye’de tatil yapan Ukraynalı bir aileye virüs bulaştı.
Ukrayna basınında çıkan haberlerde, virüsün ‘koksaki’ virüsü olduğu bildirilirken, yaşadıklarını anlatan Ukraynalı turistin açıklamalarına yer verildi.
Çocuklarında başlayan virüslü hastalığın tüm aile bireylerini etkilediğini söyleyen Ukraynalı turist, 20 Temmuz’da tatil için Türkiye’ye geldiklerini, dört gündür 40 derece ateş ile mücadele ettiklerini, otel yönetiminin ise kendileri ile ilgilenmeyerek sorumluluk kabul etmediğini savundu.
Öte yandan Ukrayna makamlarının konu ile ilgili olarak girişimlerde bulunduğu bildirildi.
Koksaki virüsü hakkında
Koksakivirüsler insanların sindirim sistemlerinde yaşayıp çoğalan ve dışkı ile yayılan bir virüs ailesinin üyesidir. Çoğu kez hafif soğuk algınlığı semptomlarına neden olurken bazen de ateşli ağır hastalık belirtilerine de yol açabilmektedir.
Koksakivirüslerin neden olduğu hastalıklar ve belirtiler:
Koksakivirüslerin neden olduğu belirtiler çok geniş bir yelpazede incelenebilir. Çoğu hasta belirtisiz veya hafif belirtilerle seyreden viral üst solunum yolu enfeksiyonları ile seyrederken bazen de ani yükselen ateş, baş ve kas ağrıları, boğaz ağrıları; karın ağrısı ve kusma ile ilerleyebilir.
El – ayak – ağız hastalığı: Koksakivirüslerin neden olduğu ve yaz aylarında küçük salgınlar yapan bulaşıcı bir hastalıktır. Hafif, orta şiddette ateş ardından ağız içi, yumuşak ve sert damakta ağrılı kızarık yaralar, el ayası ve tabanlarda kızarık döküntüler ile seyreder.
Herpanjina: Ağız tavanında bademciklerde ve yumuşak damaklarda kızarık ülserler ile yüksek ateşile seyreden bir başka koksaki virüs hastalığıdır. Herpes virüsün yaptığı ağız yaraları ile karışır.
Konjonktivit: Gözün ön yüzünü örten konjonktiva denen şeffaf zarın iltihabıdır. Kızarıklık, sulantı, ağrı, göz yaşarması ve bulanık görmeye neden olur.
Koksakiler son derece bulaşıcıdır. Kişiler arası bulaşma iyi yıkanmamış elle (koksakinin bağırsaklarda yaşadığını unutmayın) ve dışkı ile bulaşık yüzeylerle olur. Ayrıca aksırık, öksürük sırasında damlacıkla da bulaşma olur. Bulaştırıcılık en fazla hastalığın ilk haftasında görülür.
Koksakivirüslerin aşısı yoktur. Kendiliğinden geçer. Tedavide sadece ağrı kesiciler kullanılır.