Ukrayna – Türkiye ilişkileri Kiev’de düzenlenen toplantıda ele alındı.
Ukraynalı uzmanlar, Türkiye-Ukrayna ilişkileri bağlamında iki devletin ilişkilerinde Kırım ve Kırım Tatarlarının rolü dahil olmak üzere birkaç önemli konuyu yorumladılar.
Kırım Haber Ajansı’nın (QHA) bildirdiğine göre Türkiye’de 16 Nisan tarihinde, parlamenter yönetim sisteminden cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesini öngören 18 maddelik Anayasa değişikliği için halk oylaması yapılacak.
Bu bağlamda Kiev’de “Ukrainskaya Prizma” (Ukrayna Prizması) adlı analiz merkezi ve Özgürlük için Friedrich Naumann Vakfı’nın Ukrayna Temsilciliği organizasyonuyla “Ukrayna-Türkiye İşbirliğinin İkilemi: Değerler ve Ulusal Çıkarlar Arasında” konulu bir toplantı düzenlendi.
Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve Kırım’ın işgalinin tanınmaması konusunda resmi tutumunu bir kez daha teyit ederek Türkiye’nin tarihten beri haklının tarafında olduğunu belirtti.
Yönet Can Tezel, Ukrayna’ya Türkiye’deki halk oylamasını Avrupa’da Türkiye karşıtı görüşler ve Avrupa çevrelerindeki popülist konuşmalardan kaçınarak değerlendirmesi çağrısında bulundu.
Açılış konuşmasını yapan Ukrayna Enformasyon Politika Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Kırım ve Kırım Tatarlarının Türkiye-Ukrayna ilişkilerinde önemli unsurlar konumunda kalmaya devam ettiğini belirtti. Bununla birlikte Ceppar, Türk-Rus ilişkilerinde bu konunun “kırmızı çizgi” olduğunu da vurguladı.
Emine Ceppar, “Türkiye-Ukrayna ilişkileri tükenmez potansiyele sahip. Ama aslında Ukrayna’da maksimum derecede kullanılmıyor. Yerli halk olarak Kırım Tatarlarının ve Kırım meselelerinin, ilişkilerin derinleşmesi açısından kilit konu olabildiğini düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti’ne Kırım’ın işgalini tanımama politikasını izlediği için teşekkür ediyorum. Bu politikanın devam edeceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.