Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, Ukrayna’daki kriz ve Ortadoğu’daki kargaşanın yarattığı şartların 1. Dünya Savaşı öncesini andırdığını savundu.
Eski Devlet Bakanı ve ABD’li düşünce kuruluşu Brooking Enstitüsü’nün Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, yeni bir dünya savaşına karşı uyarılarda bulundu.
Saygın fikir ve analiz sitesi Project Syndicate’e bir makale yazan Derviş, 1914’te patlak veren I. Dünya Savaşı’nın 100’üncü yıldönümü içinde olduğumuzu hatırlatarak, şu andaki şartların da bir asır öncesine benzer olduğunu kaydetti.
GÜVENLİK AÇIKLARI GENİŞLEDİ
‘Küresel yönetim gücünün’ zayıflamasıyla ‘uluslararası düzenin’ güvenlik açıklarının genişlediğini savunan Derviş, bu durumun dünya ekonomisi önündeki en büyük riski yarattığını dile getirdi.
4 yıl süren ‘Büyük Savaş’ sırasında 20 milyon kişinin öldüğünü belirten Derviş, uluslararası toplumun bir süre sonra da II. Dünya Savaşı’na sürüklendiğini anımsattı.
FAZLA MI İYİMSERİZ?
1914 öncesinde küresel ekonominin göreceli olarak iyi işlediğini yazan Derviş, bu yıllarda küresel ticaretin genişlediğini, finans piyasalarının sağlıklı işlediğini ve iş dünyasının da siyasi sorunları geçici gördüğünü belirtti.
Piyasaların ve ekonomik faaliyetlerin, uluslararası düzen işlediği sürece belirsizlik ve siyasi baskıya dayanabileceğini dile getiren Derviş şunları kaydetti:
“Örneğin bugün, ekonomideki beklentiler oldukça iyimser. IMF dünya ekonomisinin 2015’te yüzde 4 büyüyeceğini öngörüyor. Dünyanın bir çok yerinde borsalar yükseliyor. Ancak son birkaç ay içinde Ukrayna’nın doğusunda bir yolcu uçağı Rus yapımı bir füzeyle düşürüldü. Güney ve Doğu Çin denizlerinde tartışmalı Adalar yüzünde sinirler gerildi. Ortadoğu’daki kaos yayılıyor. İsrail – Filistin çatışması en kötü dönemlerinden birini yaşıyor.
Batı Afrika, korkunç bir ebola salgınıyla karşı karşıya. Bir hastalığı ya da terörist tehdidi uluslararası ulaşımı kısıtlayarak kontrol altına almak ise dünya ekonomisini mahveder.”
http://www.haberler.com/dervis-3-dunya-savasi-tehlikesi-belirdi-6373764-haberi/