Kiev Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen, ‘Dünden Bugüne Türk Kadını’ konulu panel 6 Mart Çarşamba günü düzenlenecek.
Panel ile ilgili olarak Kiev Yunus Emre Enstitüsü tarafından yayınlanan duyuruyu paylaşıyoruz:
“Türk Kadını”, Türk medeniyetinin önemli dinamiklerinden biridir. Türk kadını tarihin her döneminde toplumun aktif ve saygın bir üyesi olduğu gibi Türk modernleşmesi sürecinde toplumdaki harekete geçirici konumunu daha da ileri taşımıştır. Daha birçok modern ülkede kadının toplumdaki yeri tartışılırken 1934 yılında Türk kadını seçme ve seçilme hakkını alarak ülkenin kaderinde daha da önemli bir rol almıştır. Akabinde gerçekleşen seçimlerde kadın milletvekilleri parlamentoya girmiş ve Türkiye, dünya ülkeleri arasında milli meclisinde kadın parlamenter oranı en yüksek ikinci ülke olmuştur.
Türk kadını sadece siyasette değil, edebiyattan bilime kadar birçok alanda değiştirici ve dönüştürücü rol oynamıştır. Bir fikir insanı ve edip Halide Edip Adıvar, Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen, fotoğrafçı Yıldız Moran, ralli pilotu Samiye Morkaya, kemancı Suna Kan, kimyacı Remziye Hisar, fizikçi Bilge Demirköz, filolog Azra Erhat kendi alanlarında tüm topluma öncülük eden Türk kadınlarından sadece bir kaçı…
Kiev Yunus Emre Enstitüsü tarafından 6 Mart Çarşamba günü Kiev Milli Dil Bilim Üniversitesi 3 numaralı binada düzenlenecek olan “Türk Kadını” konulu panelde Türk toplumunun öncü kadınları anılacak ve anlatılacak. Etkinlikte Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Reyhan Çelik ve Boris Grinçenko Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Olga Hamedova söz alacak. Doç. Dr. Çelik Türk kadının Türk toplumundaki öncü ve değiştirici-dönüştürücü rolünü ele alacak. Doç. Dr. Hamedova ise 1920 – 1930 yılları arasında Ukrayna basılı kaynaklarında Türk kadını imgesini anlatacak.
İlgilenen herkes, genel katılıma açık olan bu etkinliğimize davetlidir.
Adres: Kiev Dilbilim Üniversitesi 3.konferans salonu.
Laboratorna caddes 5/17