Ukrayna Parlamentosu Verhovna Rada tarafından kabul edilen ve çiftlerin çocuklarının ülke dışına çıkış kurallarını düzenleyen yasal değişiklikler yürürlüğe girdi.
Segodnya’nın haberine göre, 29 Ağustos’ta yürürlüğe giren yeni yasal düzenleme, çocukların ülke dışına çıkış süreçlerini kolaylaştırıyor.
‘eşitlik’ gözetilerek hayata geçirilen düzenlemeden bazı satır başları şöyle:
– Anne ya da babası ile birlikte yaşayan (velayeti bu kişide olan) çocuk, boşanmış eşlerden (ya da ayrı yaşayan çiftlerden) diğerinin noter onaylı kabulü olmadan ülke dışına (birlikte yaşadığı anne ya da babası ile birlikte) bir aya kadar süre ile çıkabilecek.
-Bunun için çocuğu ile birlikte ülke dışına çıkacak anne ya da babanın, çocuğu ile birlikte yaşadığını mahkeme kararı ya da ilgili başka bir organ tarafından ispat etmesi yeterli olacak.
– Çocuğun birlikte yaşamadığı anne ya da babası ile birlikte ülke dışına çıkabilmesi için ise, ülke dışına çıkış yapacak olan kişinin (anne ya da babanın) nafaka borcunun bulunmaması ve çocuğun birlikte yaşadığı anne ya da babanın noter onaylı kabulu gerekecek.
-Anne ya da babası dışında başka bir kişi (örneğin bir akrabası) ile ülke dışına çıkacak olan çocuk için ise, eğer bir aydan kısa bir süre söz konusuysa anne ya da babadan birinin (velayeti olan) noter onaylı kabulü, eğer daha uzun bir süre söz konusuysa hem anne hem de babanın noter onaylı kabulü gerekiyor.
– Öte yandan süre bir aydan az dahi olsa, hem annenin hem de babanın durumdan haberdar edilmesi zorunlu.
– Anne ya da babanın yasadaki belirtilen maksimum süreyi geçer sürede nafaka borcu bulunduğu, anne ya da babalık yapamayacağının yasal olarak kanıtlandığı durumlarda ise çocuğun bir aydan uzun bir süre için ülke dışına çıkışı için, velayete sahip anne ya da babanın onayı yeterli olacak.
-Çocukların eğitim, festival, spor müsabakaları, tedavi gibi nedenlerle ülke dışına çıkması gerektiğinde yukarıdaki kurallar geçerli olacak.
Haberin tamamı için tıklayın
UkrTürk’ün notu:
Yukarıdaki bilgiler Segodnya Gazetesi’nde çıkan haberin tercümesinden ibarettir.
UkrTürk, güncel yasal düzenlemeler için uzman hukukçulardan görüş alınmasını önerir.