Türk ve Ukraynalı mühendislerinin ortak çalışması ile üretilecek ‘oksijen destek üniteleri’, koronavirüs (Covid – 19) ile mücadelede destek olacak.
Türk iş insanı Cem Vardar ve şirketi Seesens Elektronik, korona virüs ile mücadele için tıbbi seferberlik ilan edilen Ukrayna’da, ‘Non İnvaziv Solunum Destek Cihazı‘ üretimine hazırlanıyor.
Savunma sanayisi ürünleri üretiminde uzman olan Ukraynalı UA.RPA (Ukrainian Advanced Research Project Agency) ile ortak olarak hayata geçirecek proje ile hastanede tedavi görmesi gereken Covid-19 hastalarının %74’üne kadar hitap edecek, ‘Yüksek Akım Oksijen Tedavisi’nde kullanılan cihazlar üretilecek.
Stratejik önemi olan bir ürün
HF60L Yüksek Akışlı (High Flow) Oksijen Terapi Cihazı ile ilgili olarak konuştuğumuz Cem Vardar, cihazın hastanede tedavi görmesi gereken Covid-19 hastalarının %74’üne hitap edeceğini söyledi.
Ukraynalı partner
Ukraynalı savunma sanayisi şirketi UA.RPA ile ortak üretim yapılacağını ifade eden Vardar, projenin başlaması ve gelişmesi ile ilgili olarak şunları söyledi.
‘HFNC ya da HFNO olarak bilinen Yüksek Akım Oksijen tedavisi Covid-19 tedavisinde ön plana çıkıyor. Amerika’da ventilatör bağlanan hastaların %80’inin kaybedilmesi sonucu Amerikan gazetelerinin manşetlerinde ventilatörlerin doğru teknoloji olmadığı yazıldı. Bu çok önemli bir yaklaşım.
‘Türkiye’deki arge şirketimizle çalışmalar başladık’
‘Biz bir süredir konuyu değerlendiriyorduk ve çözüm geliştirmek için, Türkiye’deki arge şirketimizle çalışmalara başladık. Elde ettiğimiz sonuçların ardından Ukrayna’da üretim imkanlarını gözden geçirdik.’
Ukraynalı makamlarla değerlendirdik
Yaptığımız geliştirmeler sonucunda, cihazın beklentileri karşıladığı sonucuna ulaştık ve paralel olarak Ukrayna’da ilgili kurumlarla görüşmeler gerçekleştirdik.
Teknoloji Türkiye’den
Kısa süre içinde seri üretime geçmeyi planladığımız HF60L Yüksek Akışlı (High Flow) Oksijen Terapi Cihazı’nın plastik ve metal aksamları gibi parçaları, savunma sanayisinde faaliyet gösteren UA.RPA ile yapacağız. Geri kalan teknoloji ve yazılım Türk menşeli olacak.’
Belgelendirme süreçleri tamamladı
AirBlend HF60L ürününün belgelendirme süreçleri tamamlandığını ifade eden Cem Vardar, Ukrayna içi ve dışından gelen taleplere Türkiye ve Ukrayna’daki üretimlerle cevap verilebileceğini belirtti.
Vardar, 15 gün sonra günlük 1000 adetlik üretim kapasitesine ulaşacaklarını bildirdi.
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Covid-19 tedavisinde öncelikli ve vantilatör uygulaması öncesinde HFNO’yu zorunlu kıldı. Bu nedenle, HF60L Yüksek Akışlı (High Flow) Oksijen Terapi Cihazı büyük önem kazanıyor.
AirBlend HF60L hakkında daha fazla bilgi için airblendmedical.com (İngilizce) ve solunumdestek.org (Türkçe) adresleri ziyaret edilebilir.
UKRTURK.NET