İnsanlık tarihinin en büyük çevre felaketlerinden biri olarak nitelenen Çernobil nükleer patlamasının üzerinden 30 sene geçti.
Çernobil Nükleer Santrali’nde 26 Nisan 1986 günü meydana gelen patlama ile açığa çıkan radyasyon dalgaları, dünyanın çevresini dolaşırken, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkeyi etkilemişti.
Kazanın ardından terkedilen Pripyat şehri ve Çernobil yakınlarındaki yerleşim birimlerinde hayat dururken patlamanın olduğu alan girişe yasak bölge ilan edilmişti.
Doğal hayat sürüyor
Aradan geçen 30 sene içerisinde girilmeyen ormanlar ve şehirlerde oluşan yaban hayat şaşırtıcı bir şekilde gelişiyor.
Avrupa ve Ukrayna’da uzun süredir görülmeyen bir çok canlı türünün görüntüleri ormana gizlenen kameralara yansırken, bilim adamları canlı türlerinin nasıl geliştiğini anlamaya çalışıyorlar.
Son sayısında bölgedeki yabana hayatı konu alan Current Biology dergisine göre Çernobil Bölgesi’ndeki ormanlarda canlı türlerinin populasyonunda artış yaşanıyor.
Aralarında soyu tükenmekte olan Avrupa Vaşağı’nın da bulunduğu bir çok hayvanın bölgede yaşamakta olduğunu bildiren dergi, dışardan bir etki olmaması nedeniyle hayvanların sayılarının arttığını belirtiyor.
Çernobil çevresindeki ormanlarda yaban geyiklerinden, kurtlara, farklı ayı türlerinden kartal ve şahin gibi kuş türlerine farklı hayvan türlerinin yaşadığı bildiriliyor.
Avlanma olmayınca canlı türlerinin sayısı arttı
Çernobil etrafındaki ormanlara yerleştirilen yaklaşık 40 kamera ile bölgedeki yaban hayatın gelişimi uzmanlar tarafından takip ediliyor.
Uzmanlar avcılardan kaçan bazı hayvanların Çernobil bölgesine girmelerinin populasyonu arttıran sebepler arasında olduğunu kaydediyorlar.
Öte yandan yüksek radyasyonun varlığını sürdürüğü Pripyat şehrine girmek ve Çernobil nükleer santraline yaklaşmak hala yasak. (ve özel izine tabi)
Lyonl.com www.UKRTURK.net kaynak gösterilmeden kullanılamaz