Ukrayna ile Kanada arasındaki serbest ticaret bölgesi anlaşmasının onaylanmasına ilişkin tüm prosedürler sona erdi. İki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması 1 Ağustos 2017 tarihinde yürürlüğe girecek.
Konu ile ilgili açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, “Tarihi an; Ukrayna ve Kanada arasında serbest ticaret bölgesi anlaşmasının onaylanması süreci sona erdi. Anlaşma 1 Ağustos 2017’de yürürlüğe girecek. Ukrayna reform yolunda ilerlerken önemli bir zafer daha kazandı.” dedi.
Daha önce, 2 Haziran tarihinde Avam Kamarası ve Senato’nun onayından sonra Kanada Genel Valisinin, Ukrayna ve Kanada arasında Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşmasına imzasını attığı bildirilmişti.
11 Temmuz 2016 tarihinde Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Stepan Kubiv ve Kanada Maliye Bakanı Bill Morneau, Ukrayna ve Kanada arasında serbest ticaret bölgesi ile ilgili anlaşmayı imzaladı.
14 Mart 2017’de Ukrayna Parlamentosu, 1020 sayılı Ukrayna ve Kanada arasında Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin yasa tasarısını kabul etti.
Ukrayna Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, Ukrayna ve Kanada arasında Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması, Ukraynalı ihracatçıların ürün piyasasının yüzde 98’ine vergisiz erişimini sağlayacak.
Kısa dönemde kayıp, orta vadede doğrudan yabancı yatırımcı
Kanada’nın ithal vergisini iptal etmesi, Ukrayna’daki gıda, hafif, kimya, petrokimya ve makine mühendislik sanayisi üreticilerinin Kanada’daki piyasalarda maksimum avantaj elde etmesini sağlayacak. Öte yandan anlaşma, hammadde ve ileri teknoloji ithalatı için fırsat oluşturacak ve bu, Ukrayna’nın ekonomik gelişmesine yardımcı olacak.
Tahminlere göre, Anlaşmanın yürürlüğe girmesi, ithalat vergisinin kaldırılmasından yılda yaklaşık 1,2 milyon dolar kayıp dahil olmak üzere bütçe gelirinde küçük kayıplara neden olacak.
Bununla birlikte orta vadeli perspektifte bütçe gelirindeki azalmanın katma değer vergisi ve doğrudan yabancı yatırım akımının artışı sayesinde karşılanması bekleniyor.
Serbest Ticaret Anlaşması’nın onaylanması, Ukrayna’daki üreticileri, rekabet edebilir ürünler üretmeye teşvik edecek. İhraç edilen ürün yelpazesinin genişlemesi de Ukrayna’nın ekonomik gelişimini olumlu etkileyecek.
QHA