Polonya’da yapılan yeni düzenlemeler ile Ukrayna vatandaşlarının çalışma izni almadan çalışabileceği süre 6 aydan 2 yıla çıkarıldı.
Bunun yanı sıra hem çalışma hem de oturma izni alınmasına ilişkin bir dizi kolaylık sağlandı.
Polonya ekonomisinin gelişimi ve buna bağlı işgücü açığının kapanması konusunda en büyük kaynağı Ukrayna. Polonya’da yaklaşık olarak 1 milyon Ukraynalı çalışıyor.
Yaklaşık 300 bin kişinin de geçici oturum izni bulunuyor.
Peki bunun Ukrayna ekonomisine yansıması nasıl?
Bu noktada iki ana unsur üzerinde durabiliriz. Birincisi Türkiye’de de geçmiş yıllarda etkisi yüksek olan gurbetçi dövizi.
Ukrayna’ya gelen aylık yaklaşık gurbetçi dövizi 1 milyar USD seviyesinde.
Ukrayna Merkez Bankası verilerine göre de, 2020 yılına kıyasla yaklaşık %18 oranında bir artış gösteriyor. 2021 yıl sonu rakamının ise 13.3 milyar USD olması bekleniyor.
Ukrayna’nın yıllık ihracat rakamının 52 milyar USD olduğu düşünülürse, yurtdışında çalışanlardan ülkeye gelen tutarın önemi çok daha iyi anlaşılabilir oluyor. Bu gelirin Ukrayna’da yarattığı sonuç kelebek etkisini çoktan aşmış durumda.
Peki ikinci ana unsur nedir?
Tabi ki Ukrayna içerisindeki işgücü arzı. Kalifiye eleman bulmanın gün geçtikçe zorlaştığı gerçeği Ukrayna firmalarının karşısına çok ciddi şekilde çıkıyor. Yurtdışına kalifiye personel ihracı, Ukrayna işgücü pazarında ilk olarak maaş seviyelerinin yükselmesi olarak yansıyor.
Firmaların başarılı personellerini bünyelerinde tutabilme konusunda daha fazla çaba göstermesi gerekiyor artık. Bunun dışında daha önce de belirttiğim gibi başta taksicilik olmak üzere bazı meslek kollarında sıklıkla yabancı çalışanlar görmek sıradan bir hale geldi.
Sonuç olarak Polonya’nın söz konusu düzenlemelerinin bu etkileri daha da derinleştireceği fikrindeyim.
Buna bağlı olarak önümüzdeki yıllarda, Ukrayna’nın da yabancıların çalışma imkanları konusunda kolaylıklar sağlamaya başlayacağını düşünüyorum.