UkrTürk, hukuki konularda merak edilen soruları yanıtlamaya devam ediyor.
UkrTürk yazarlarından Hukukcu Evren Damyan, bu hafta Tanıma ve Tenfiz davaları ve bu davaların boşanma sürecindeki önemine değindiği bir yazı kaleme aldı.
İşte merak edilen tanıma ve tenfiz davaları ve boşanma süreçlerindeki önemi
Tanıma ve Tenfiz Davası Nedir?
Hukuki terimler olan tanıma ve tenfiz, Milletletarası Özel Hukuk ve Usul Hukuk Hakkında Kanun’da düzenlenmişlerdir. Düzenlemenin çıkış noktası, “yabancı bir mahkemede verilen kararın, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ndeki görüntüsünün ne olacağı”, sorusudur. Tanıma ve tenfizden bahsedebilmek için, öncelikle yabancı mahkemenin, bir çekişme ile ilgili olarak karar vermiş olması gerekir. Verilen bu kararın Türkiye’de etki doğurması için ise, verilen kararın yerel mahkemece tanınması ve tenfizi gereklidir.
Tanıma ve Tenfiz Davası Neden açılır ?
Yabancı mahkemenin verdiği boşanma kararının Türkiye Cumhuriyeti’nde hüküm doğurması için, bu kararın yerel mahkemece tanınması gereklidir. Yerel mahkemedeki dava icra sonucu doğurmayacağı için, tenfiz söz konusu olmayacaktır. Ancak yabancı mahkemece verilen kararda velayet ve nafaka gibi hususlar da var ise, bu durumda tanıma ve tenfiz söz konusu olacaktır.
Tanıma ve Tenfiz Davası ne kadar süre içerisinde açılmalıdır?
Zaman sınırı bulunmamaktadır. işlemlerin hızlı yürütülebilmesi için, yabancı mahkemenin verdiği karar ile tanıma ve tanıma tenfiz davasının hemen açılması doğru olandır.
Tanıma ve Tenfiz Davasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Davayı açan davacının, dava dilekçesini eksiksiz hazırlaması gerekliliğidir. Zira dosyaya sunulması gereken ancak sunulmamış olan bir belge, bunun tamamlanmasının beklenmesine sebep olabileceği gibi, davanın reddine de neden olabilir. Örneğin, yabancı mahkeme kararını alan kişi, bu belge ile tanıma ve tenfiz davasını açamayacaktır. Bu kararın yeminli bir tercüman tarafından Türkçe’ye çevrilmesi ve çevrilen metnin de Türk makamlarınca doğruluğunun onanması gereklidir.
Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Nerede Açılır?
Tanıma tenfiz davası açmak isteyen bireylerin yurtdışında almış oldukları mahkeme kararını ülkemizde de geçerli kılabilmek için davayı açmaları gereken yetkili mahkeme Aile Mahkemeleridir. Bireyler hali hazırda yurt dışında ikamet ediyor ve Türkiye’de bir ikamet adresleri bulunmuyor ise bu davayı İstanbul’da, Ankara’da ya da İzmir’de açabilirler.
Boşanma Tanıma Tenfiz Davası için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yabancı Mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının aslı
Yabancı mahkemede verilen boşanma kararının kesinleşmiş olduğunu belirten şerh ya da apostil şerhi
Yurtdışı mahkemelerinde verilen boşanma kararının Türkçe’ye yeminli tercüman tarafından çevrilmesi, ve bu tercümenin noter ya da konsolosluklar aracılığı ile onaylatılması
Yırtdışında boşanan kişilerin pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopileri
Boşanma tanıma tenfiz davası için avukat tutulması durumunda avukat vekaletnamesi
Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Konusu Olan Ülkeler Nelerdir?
Almanya, Hollanda, İngiltere, Amerika, Avusturya, Kanada, İsviçre, Belçika, Fransa, Norveç, Avustralya, Azerbaycan,Türkmenistan,Rusya,Ukrayna,İsveç,Slovakya,Macaristan,İtalya,İspanya,Mısır,Japonya,Çin,Gürcistan,Bulgaristan,Yunanistan,Makedonya.
YUVİTO partnerlerinden Hukukçu Evren Damyan
NOT: Yukarıdaki bilgilerin değişmesi veya yanlış yorumlanması durumunda ortaya çıkacak zararlardan UkrTürk sorumlu değildir. UkrTürk hukuki işlemlerin uzman hukukçulara danışılarak yapılmasını önerir.