Rusya devlet başkanı Vladimir Putin dün ayrılıkçı güçleri Ukrayna’dan ayrılmak için yapılacak bir referandumu ertelemek için ikna etmesi, yaklaşan başkanlık seçimlerine yönelik eleştiri dozlarını azaltması ve askerlerini sınırdan çektiğini duyurmasıyla beraber Ukrayna’yı bölünmenin eşiğinden kurtardı.
Fakat ABD buna verdiği cevapta Moskova’nın amaçlarının ne kadar samimi olduğuna dair şüpheleri bulunduğunu ve Ukrayna’yı gerçekten istikrara kavuşturmak isteyip istemediğinden emin olmadığını söyledi.
Pentagon, Putin’in onbinlerce askerini geri çektiğine dair açıklamasını destekleyebilecek herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi.
Obama hükümeti ise Putin’in isyancılardan silahları bırakmalarını istemediğine ve işgal ettikleri binaları boşaltmaları emrini vermediğine dikkat çekti.
Fakat Putin, İsviçre başkanı ve Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (OSCE) lideri Didier Burkhalter ile yaptığı ile yaptığı görüşmenin ardından yaklaşımlarının “genel olarak aynı” olduğunu dile getirdi.
OSCE planının görünümünde Rusya’nın uzun süredir talep ettiği şeyler de var; Kiev’in askeri operasyonlarını durdurması ve uzun süredir terörist olarak lanse edilen isyancılara siyasi süreçte bir rol verilmesi.
Putin “Güneydoğudakiler ile hükümet arasında direkt bir diyalog çözümün en kritik parçası olacaktır” dedi.
Putin’in isyancılara yaptığı çağrı aynı zamanda uzun süredir tansiyonun düşürülmesi için Moskova tarafından yapılan ilk çağrı olma özelliğini taşıyor. Ayrılıkçı liderlerden bazıları ise buna hayal kırıklığıyla cevap verirken, asıl kararlarını Perşembe günü yapacaklarını duyurdu.
Fakat Pazar günü gerçekleştirilecek olan referandum için de isyancılar gittikçe destek kaybediyor. Ukrayna’nın askeri ve polis operasyonları da ayrılıkçı grupların kontrolü daha fazla ele geçirmesini engelledi. Ukrayna istihbaratından yapılan açıklamada dinlenen telefon görüşmelerinde ayrılıkçı grupların Rusya’dan daha fazla yardıma ihtiyaç duymaya başladığını söyledi.
Bazı isyancı liderler de durumlarının pek parlak görünmediğini itiraf etti.