Ukrayna’nın Donetsk bölgesindeki Rus yanlısı ayrılıkçı liderler dün resmi olarak Rusya’ya başvurarak ülkeye katılma isteğini bildirdi ve referandumda söz konusu olan bağımsızlıktan daha da ileriye gidip Ukrayna’yı yeniden bölünmenin eşiğine getirdi.
Her ne kadar açıklama bu yılın başlarında Kırım’da görülen referandum ve ayrılığın bir benzeri olmuşsa da Rusya’nın olaya yaklaşımı bu kez farklı oldu.
Haftasonu Donetsk’te gerçekleştirilen referanduma “saygı” duyduğunu belirten Kremlin’den ayrılıkçıların Rusya’ya katılma isteğine ise sessiz bir yaklaşım sergileniyor. Öte yandan Rus resmi televizyonları da olaya çok fazla yer vermiyor.
Moskova geçtiğimiz hafta yaptığı çağrılarda referandumun ertelenmesini isterken, referandumu düzenleyenler bunun halkın büyük bir kısmının isteği olduğunu belirttiler. Moskova ayrıca Kiev ve doğu bölgelerindeki liderlerin görüşme yapması çağrısında bulunurken, her iki taraf da bu çağrıyı reddetti.
ABD referandumlara karşı çıkarken Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’i bunları engellemek için Rusya’nın etkinliğini kullanmamakla suçluyor. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney yaptığı bir açıklamada haftasonu gerçekleşen olayların 25 Mayıs’ta Ukrayna’da yapılacak olan başkanlık seçimi için olumsuz gelişmeler olduğunu dile getirdi.
Carney, “Eğer seçimleri engellemeye yönelik çabalar varsa ve Rusya bu çabalardan sorumluysa veya durdurmak için herhangi bir adım atmıyorsa bu uluslararası toplum tarafından oldukça negatif görülecektir” dedi.
Putin dün İsviçre Cumhurbaşkanı Didier Burkhalter ile bir konuşma gerçekleştirirken, yetkililer Putin’in Kiev yetkilileri ve Ukrayna’nın güneydoğusundaki ayrılıkçı liderler arasında bir diyalog oluşturulması gerektiği çağrısında bulundu.
Bu son gelişmeler analistlerin Rusya’nın artık Kırım kadar stratejik öneme sahip olmayan Ukrayna’nın güneydoğusunu ele geçirmek yerine yeni Kiev hükümetinin Avrupa hedeflerini hayata geçirmesini engellemeye çalışmak olduğu yönündeki algılarını artırıyor.
Rusya, Ukrayna anayasasında değişiklik yapılarak federal bir yapıya gidilmesini ve bu çerçevede bölgelere kendilerini yönetme konusunda daha fazla yetki verilmesi çağrısında bulundu.
Ukrayna ve Batı ise bu girişimi Rusya’nın ülke içerisinde federal bölgeler yaratarak kendi etkisini artırmaya yönelik bir çaba olarak görüyor. Ukraynalı yetkililer böylesine bir yapının Kiev’in Avrupa hedeflerine engel olacağını ve her an için ayrılabileceğini söylüyor.
Carnegie Endowment araştırma başkan yardımcısı Andrew S. Weiss, “Böylesine bir durum çok dağınık bir Ukrayna yaratacaktır ve o ortamda Rusya öyle ya da böyle istediğini elde etmeyi başaracaktır” ifadelerini kullandı.
Ayrılıkçı liderlerden Denis Pushilin, Donetsk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu duyururken, dün de Rusya’ya katılma isteğinde bulundu.
http://www.wsj.com.tr/article/SB10001424052702303627504579558971014925700.html