Oy sayma işlemine devam ediyor.
Sonuçların Salı günü akşamı ya da Çarşamba sabahı açıklanması bekleniyor. Resmi kesin sonuçlar ise en geç 12 Kasım’a kadar yayınlanmak zorunda.
Seçmen çıkış anketleri ve yapılan sayımların sonuçları iktidardaki Bölgeler Partisi’nin seçimlerin açık kazananı olduğunu gösteriyor.
Ancak iş burada bitmiyor.
Hükümeti tek başına kurmak için yeterli oya ulaşamayan Bölgeler Partisi’nin Komunist Parti ile gideceği muhtemel bir koalisyonun karşısında Batkivşçina ve Svoboda koalisyonu ve belki de UDAR duracak.
Oy oranları ve bağımsızların durumu netleşmediği için net bir öngörüde bulunmak zor ancak, seçimlerin kesin sonuçlarının açıklanmasından sonra ülke siyasetinin hayli ısınacağı kesin.
Seçimlerin gerçek kazananı kim?
Oy oranları Bölgeler Partisi’ni önde gösteriyor. Batkivşçina ikinci, Komunist Parti üçüncü, UDAR dördüncü, Svoboda beşinci sırada.
Bu tabloya bakıldığında kazanan Bölgeler Partisi gibi görünüyor. Bir bakıma öyle. Bir siyasi partinin iktidarda kalarak yeniden birinci çıkması küçümsenmeyecek bir başarı.
Ancak seçimlerin gerçek kazananı bir önceki Parlamento seçimlerinde sadece %0, 36 oy alan, şimdi ise muhtemelen %8 ile %10 arasında değişecek oy oranı ile hükümete ortak olan Svoboda (Özgürlük)
Radikal çıkışları, aşırı milliyetçi söylemleri ile bilinen Svoboda’nın oy oranında patlamanın arkasında sadece siyasi nedenler yatmıyor.
Tepki oyları
Öyle ki “herkese karşı” duran agrasif yapısı ile sürekli protestocu ruh hali hareket eden Svoboda, kararsızların, tepki oylarının önemli bir kısmını kendine çekti.
Svoboda’nın seçimlerden hemen önce Cuma günü INTER televizyon kanalındaki tartışma programına alınmaması bir çok seçmeni etkilemiş gözüküyor.
Kliçko başarılı ama
Yeni bir yüz… Spor dünyasında başarılı kariyer. Temiz siyasi geçmiş…
Bunların hepsi UDAR Genel Başkanı Vitali Kliçko’nun artılarıydı.
Bazıları UDAR’dan ikincilik, %20’lerin üzerinde oy beklerken oy oranı %10’ların biraz üzerinde seyrediyor. Başarılı bir seçim kampanyası yürüten UDAR’ın çok daha yüksek bir oy oranına ulaşması bekleniyordu. UDAR göreceli olarak başarılılar ancak seçimlerin kazanı demek doğru olmayacaktır.
Ukrayna Komunist Partisi
“Sovetleri gören yaşlılar oy veriyor, zamanlar erirler” denen Ukrayna Komunist Partisi, 2012 seçimlerinde 2007’ye göre oy miktarını ciddi şekilde arttırdı.
Sonuçlar %13 – %15 arasında oy alacağını gösteriyor. Şurası anlaşılıyor ki Ukrayna Komunist Partisi’ne sadece yaşlılar değil, küçümsenmeyecek miktarda gençler de oy veriyor.
Batkivşçina ikinci ama
Seçimlerde %20’nin üzerinde oy alması kesinleşen Batkivşçina bekleneni yapamadı. Hapisteki Timoşenko’nun tek başına reytingi %20’lerin çok üzerindeyken, içinde 8 siyasi hareket bulunan Batkivşçina’nın ( Anavatan) %20’’lerde kalması “ikinciler ama, başarılılar mı?” sorusunu akıllara getiriyor.
Ve kaybedenler klübü
Ukrayna İleri isimli siyasi hareketin %1,5 – %1,8 arasında oy alması bekleniyor.
İktidara talip olan Natalia Koralevskaia’nın ünlü futbolcu Şevçenko’yu yanına alması yeterli olmamış anlaşılan.
Kimse onlardan bahsetmiyor. 2004’deki Turuncu Devrim sonrası yıldızı hızla parlayan ancak aynı hızla sönen Naşa Ukraina (Bizim Ukrayna) %1’in biraz üstünde oy oranına sahip.
Eski Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun lideri olduğu Bizim Ukrayna’nın sesi bir süre daha pek duyulmayacak gibi.
Tabi bir de halk var…
Umutlar, vaadler, gösteriler. Beklentiler…
Sonra seçimler.
Pazartesi… İş günü. Yaklaşan kredi kartı taksidi…
Çocuğun okul masrafları…
Emeklilik endişesi vs. vs. vs.
F.Serkan BAĞ