Yenilenen tesisleri ile kış turizminde popularitesi artan Ukrayna, yerli ve yabancı turistleri kendine çekmeye devam ediyor.
Gezi yazıları yazan fotoğraf sanatçısı Caner Cangül Ukrayna’nın batısındaki Slavske ve Play kayak tesisleri ile ilgili bir yazı kaleme aldı. Batı Ukrayna’da kayak yapmak isteyenler için rehber niteliğindeki yazıyı paylaşıyoruz:
‘Bu yılbaşı tatilini Bukovel’e ulaşmak için hem tren bileti bulamamız, hem de Bukovel’in sezondaki kalabalıkla birlikte yüksek fiyatlarını karşılamak yerine, aynı zamanda hiç görmediğim yerleri de görmek için farklı bir kayak merkezinde geçirmek istedim. O nedenle arabayla Slavske’ye doğru yola koyulduk.
Kalacağımız yeri aşağı yukarı 1 ay öncesinden ayarlamış, hatta zor yer bulmuştuk. Gittiğimiz yerler Slavske yahut Slavsko ile Play Kayak Merkezleri; buralar turistlerden ziyade yerel halkın daha çok tercih ettiği bir kayak merkezi. Yüksek sezon olmasına rağmen yorucu bir kalabalığı yoktu. Açıkcası ne Slavske’de, ne de Play Kayak Merkezi’nde turist görmedim. Hatta biz İngilizce konuşurken bizimle sohbete dahil olan Odessa’dan gelmiş bir bayan da İngilizce konuşan birilerini görünce şaşırdığını belirtmişti. İngilizce konuşmamız benim Rusçamın yetersizliğinden oluyor. Daha kolayıma geliyor.
Yolu çıktığımızda tatilin 4 gününü kayak yaparak geçirdik. 1. ve 4. günü Play tesislerinde, 2 ve 3. günü Slavske’de Trostyan dağındaki kayak merkezinde geçirdik.
Yolculuğumuzu araba ile yaptık. Hedefimiz aslında Play idi. Sonrasında farklı yer denemek için Slavske’ye geçtik. Benim gibi kayak acemileri için zorlu bir parkur olduğu için başta düşünmemiştik; sonrasında çok memnun kaldık. Slavske’ye araç ile ulaşımı ciddi sıkıntılı. Anlatacağım.
Karpatlar Play Kayak Tesisleri
Play tesisleri içerisinde otel seçenekleri de mevcut. 2 adet dörder kişinin binebildiği açık lifti var. Ayrıca acemiler için sadece mavi pistin sonuna kadar çıkılan kısa bir teleski (T-bar) mevcut. Kayarken 1060 metre en yüksek noktasından, 792 metreye iniyorsunuz. Pistlerin toplam uzunluğu 7 km.
Mavi: 1 Km
Kırmızı: 5 Km
Siyah: 1 km
Soldaki lift kırmızı, sağdaki lift ise siyah ve istenirse kırmızı başlangıçlı piste ulaşıyor. Pistler arası geçiş mümkün.
Tesis uluslararası yolun hemen kıyısında. Araba ile ulaşımı çok kolay. Bizim olduğumuz dönemde kar yağmasına rağmen sürekli yolları açık tutmak için çalışan araçlar gördüm. Tesisin ücretsiz ve geniş otoparkı var, kayak takımı kiralama mümkün, selfservis lokantası da mevcut. Ayrıca otelin restorantı da mevcut. Tesislere ait web sitesi şöyle: http://play-karpaty.com
Yarım günlük Skipass ücreti yüksek sezon olduğu için 360 UAH idi. Kayak takımı ise günlük 180-200 UAH arasında idi.
Play tesisleri çok kalabalık değildi, lift için Bukovel’deki gibi bir sıra bekleme durumu yaşamadık. Genelde direkt geçmekle birlikte en kalabalık olduğu anda önümde 2-3 kişi oluyordu.
Keşke daha uzun pistleri olsa.
Biz konaklamayı Play tesislerine birkaç km mesafede bulunan bir köyde oda kiralamak suretiyle yaptık. Yanımızda yiyeceklerimizi de götürmüştük, o nedenle alışverişle zaman kaybetmedik. İyi ki yapmışız, hakikaten o bölgede alışveriş yapabilecek market bulmak zor olmakla birlikte, ürün bulamıyorsunuz.
Slavske Kayak Tesisleri
2. gün kalkış, kahvaltı filan derken biraz geç kaldık Play’e gitmek için. Madem öyle hem gezeriz, hem de farklı yer deneriz diyerek Slavske tesislerine doğru yola çıktık. Aşağı yukarı 45 dakikalık bir sürüşle ulaştık. Köylerden geçerek tesislerin ana merkezine değil, dağın diğer tarafına ulaşıyorsunuz. Yollar bozuk. Kar olduğu için çok fazla hissetmedik bozukluğu ama zaman zaman ilerlemesi zor oldu. Yolu telefondaki harita uygulaması ile bulduk. Biz vardığımızda elektrikler kesikti, bir süre çevrede oyalandık, o ara fotoğraf çektim.
Slavske Trotsyan Bölgesi Arka Kısmı |
Aslında Slavske’de birkaç tane tesis var. Burada bahse konu olan bizim de gittiğimiz Trostyan Dağı Kayak Tesisleridir. Diğer tesisler bize göre dağın diğer tarafında kaldığı için yolların bozukluğu ve kardan ötürü arabayla oraya geçme şansımız olmadı.
3. gün yine Slavske’ye gittik. Geceden iyi kar yağmıştı ve açıkcası biraz şüpheli idik yolda sorun yaşar mıyız diye. Tesislere 200 metre kalana kadar pek sıkıntı yaşamadık ama son anda araba kaydı ve kara saplandık. Bizi yarım saat kadar uğraştırdı ve kurtardık. Akşam dönüşünü yine yolda kalma ihtimaline karşı daha erken yaptık. Bu sefer diğer liftlere geçiş yaparak tüm kayak merkezini denemiş ve görmüş olduk.
Geçtiğimiz köy yolları |
Slavske Tesisleri Ucuz mu?
Evet çok ucuz. Bunun sebebi ise aslında hedef kitlesi yahut kayak yapmak için gelenlerin çoklukla yerel ve/veya öğrenci olmasından kaynaklanıyor. Ulaşımın zorluğu nedeniyle yabancı turiste pek cazip gelmiyor. Daha çok çevre şehirler ile Lviv’den gelenler oluyor. Ucuzluğunu aşağıda göreceksiniz.
Zamanım var, bir hafta 10 gün rahat rahat kayayım; ucuz olsun, konfordan da biraz feragat ederim diyorsanız tam sizlik. Ayrıca bu bölgede birkaç tane çeşitli zorluk derecelerinde başka küçük kayak tesisleri de mevcut (Politek, Zakhar Berkut, Pohar gibi). Özellikle yeni başlayanlara hitap eden alternatifler var. Haritayı ve detayları şuradan görebilirsiniz.
Slavske Tesislerine Ulaşım
Ukrayna’nın bir şehrinden (Kiev, Lviv vs) Slavske şehrine gitmenin en kolay yolu tren kullanmak. Araba ile de elbette ulaşılabilir ama tren ayrı bir konfor sağlıyor. Yolda dinlenebiliyorsunuz.
Sonrasında tesislerin olduğu bölgeye, yani Trostyan Dağına araba ile ulaşmak sıkıntılı, normal arabanın gidebileceği düzgün bir yol yok ve çok karmaşık. Yandex haritalardan görüntü izleyerek bakabilirsiniz. O nedenle herkesin kullandığı gibi yapıp Slavske merkezden tesislere giden jeeplere binmek gerekiyor. Fiyatlarını bilmiyorum ama pahalı olduğunu sanmıyorum. Bunları kiralıyorsunuz, muhtemelen kişi başı ücret ödeniyordur. 3. gün dağın diğer tarafına gittiğimizde bu araçlardan onlarcasının müşteri beklediğini görmüştüm. İnsanlar arabayla bile Slavske şehrine gelseler, kayak merkezi için bu araçları kullanıp, o yola arabalarını sokmuyorlar.
Slavske Skipass Ücretleri ve Pistler
Rahat olun, Slavske’de her şey gibi skipass da epeyce ucuz. Biz diğer tarafa gittiğimiz için orada kasa kapalı idi. Liftin başındaki adama nakit ödüyorduk ve ortalama her çıkış için 15-20 UAH arası ödedik. Ertesi gün dağın diğer tarafına geçtiğimizde kullanmak üzere günlük kart almıştık. 6 binişlik 180-200 UAH filan olmalı.
Toplamda 7 adet teleski var. 1 adet chairlift var, bunu daha çok gezmeye gelenler kullanıyor. Teleski daha evvel denememiştim, burada denemiş oldum ve kayarak çıkmak daha keyifli geldi bana. Tek olumsuz yanı, kayarak çıkarken de yoruluyorsunuz. 800 ile 1300 metrelik teleskiler mevcut. En yüksek nokta 1232 metre olup buradan 682 metreye iniyorsunuz.
Slavske bir devlet işletmesi anladığım kadarıyla. Teleskilerin başındaki görevliler memur, geçiş noktalarında ise askerler görevli idi.
Toplam pist uzunluğu 12 km. Pist haritası şurada.
Mavi: 3 Km
Kırmızı: 7 Km
Siyah: 2 km
İlk gün sadece ulaştığımız bölgedeki pisti kullandık. 800 metrelik mavi pist idi, Bukovel’deki maviye göre daha dik geldi. Daha yukarı çıkmadık, çünkü kırmızı ve siyah pisti gözüm yemedi. Biraz da alıştırma yaptım. İkinci gün Trostyan dağının diğer tarafına geçtik. Yani dağın her iki tarafı da kullandık. Hem kırmızı, hem de siyah pisti kullanmış oldum. Ayrıca nispeten uzunca mavi pistte de kaydım. İlk günün alıştırmaları işe yaramış ve daha rahat kaymıştım. Elbette birkaç kez düştüm. Özellikle dönüşte çok dik inişler vardı ve gecede kar yağdığı için, kar tümsekleri dengemi bozuyordu.
Slavske’de Yemek
Aslında yesek mi, yemesek mi diye biraz şüpheliydim ama iyi yapmışız yemekle. Dağın tepesinde yemek yiyebileceğiniz noktalar mevcut. Genelde yerel halkın lokal şartlarda sunduğu yemek ve içecek hizmetleri. Çok şey beklememek gerekiyor. Daha önce Bukovel’i düşününce yahut Play’le karşılaştırınca çok ucuz. Temkinli yaklaştım ama balık söyledik. Nefis yapmışlardı uskumruyu. Hesap gelince de şaşırdım. 70 UAH idi balık. Kiev’de aynısı 200 UAH’dan aşağı olmuyor. Benzer şekilde diğer herşey ucuz olmalı diye düşünüyorum.
3. gün akşamı da yeniden kar yağdı ve 4. gün boyunca da devam etti. Artık Slavske yolunun hepten kapanmış ve gitmenin zor olacağını düşünüp o günü de Play’de geçirdik. Hem akşamında kiraladığımız ekipmanı da teslim edecektik. Yoğun kar sonrasında Play çok daha keyifli geldi. Siyah pisti bile defalarca kullandım. Yaptığım alıştırmalar işe yaramış ve dengemi daha iyi sağlar hale gelmiştim. Yine de siyah pistte çok defalar düştüm. Bu bölgede çok kayan olmamıştı ve 40-50 cm kar birikmişti. Zaman zaman içine gömüldüğümüz oluyordu.
Bu sezonun en kötü tarafı akşam erken hava kararıyor ve kayağı sonlandırmak zorunda kalıyoruz. Slavske’de ve Play’de aydınlatma yoktu. Hem hava da iyice soğuduğundan ister istemez sonlandırmak gerekiyor.
Play Kayak Merkezi’nden Video: