Ukrayna’daki Türk toplumunun görünmeyen, ancak sayıları binlerle ifade edilen üyeleri onlar. Öğrenciler…
Kimi dil öğrenmek, kimi özel sektörde biryelere gelmek, kimi denklik alıp iş bulmak, kimi askerlik hizmetini ertelemek için geliyor.
Hepsinin hedefi farklı. Ama ortak bir noktaları var; gurbetteler, öğrenciler, çözülmeyi bekleyen sorunları var…
Ukrayna Türk Öğrenci Derneği UTUOD’ın yeni yönetimi ile öğrencinin pencersinden Ukrayna’ya baktık.
Dertlerini, umutlarını, şikayatlerini sorduk. Sizlere iletmek üzere selamlarını aldık.
Merhaba Ali, bir süredir UTUOD Yönetim Kurulu Başkanlığ’ı görevini yürütüyorsun. Kendinden ve UTUOD’dan biraz bahseder misin?
Adım Ali Kavlak, aslen Kırıkkaleliyim, ancak Kocaeli’de doğup büyüdüm. Ukrayna’ya uçak mühendisi olmak için geldim. Şu şu anda Kiev Politeknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği Fakültesi’nde okuyorum. Aynı zamanda Ukrayna Türk Öğrenci Derneği UTUOD yönetim kurulu başkanıyım. Derneğimiz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2006 yılında Kiev’e yaptığı bir ziyarette öğrencilere telkinleriyle kuruldu ve Ukrayna’daki tüm öğrencileri kapsamaktadır.
UTUOD bugüne kadar öğrenciler için neler yaptı? Hedefleri neler?
Ukrayna’daki her sivil toplum kuruluşunda olduğu gibi UTUOD da Ukrayna’daki birilik ve beraberliğimizi artırmayı hedeflemektedir. Kurulduğu günden bu yana bir çok etkinlğe imza atan derneğimiz, Ukrayna’da eğitim gören Türk öğrencilerin sıkıntılarıyla ilgilenmeyi sorunlarına gücü çerçevesinde çözümler üretmeyi amaçlamaktadır. Bizden önceki dönemde görev alan arkadaşlarımızın faydalı bir çok etkinliği olmuştur. Bunlar içinde öğrenciler için bilgilendirme toplantıları, öğrenci buluşmaları, 19 Mayıs kutlama etkinliklerini sıralayabilirim. Öte yandan resmi bir kuruluş olması nedeniyle, öğrencilerin birey olarak ulaşamadıkları mercilere, UTUOD kurumsal kimliği ile ulaşmakta, hem okul yönetimleri hem de Büyükelçiğimiz nezdinde öğrencilerimizin sorunlarını ve taleplerini aktarmaya çalışmaktadır.
Öğrenciler neden UTUOD’a üye olmalılar. Derneğin öğrencilere faydası nedir? Ukrayna’daki öğrencilerin en büyük sıkıntıları sizce nelerdir?
Türkiye’den Ukrayna’ya eğitim görmek için gelen tüm arkadaşlarımızı UTUOD’a üye olmaya çağırıyoruz. Her şeyden öğrenci olmak zordur, ama yurt dışında öğrenci olmak daha zordur, hele hele eski bir Sovyet ülkesinde öğrenci olmak başlı başına bir mücadele gerektirir. Bu mücadele ancak ve ancak sıkı bir şekilde birlik olmakla, güçlü bir dayanışmayla kazanılabilir. Bugünkü sıkıntılarımızın en başında denklik geliyor. Diğer bir sorun ise öğrenci arkadaşlarımızın Ukrayna’yla, Ukrayna halkıyla gerçek anlamda bir paylaşıma bir sosyalleşme ortamına girememeleridir. Öyle ki burda yabancı öğrenciler yurtlarda, okullarda Ukraynalı öğrencilerden daima ayrılıyor. Gerçek anlamda bir kaynaşma olmuyor. Öte yandan sistemin herhangi bir yerinde yabancı öğrencinin yeri neredeyse yok. Bizler UTUOD olarak önümüzdeki dönemlerde bu konuya değinerek Türk öğrenciler ve Ukraynalı öğrencileri mümkün olduğu kadar aynı payda da toplamaya çalışacağız. Bu doğrultuda gerçekleşmeyi bekleyen bir çok fikir ve proje var masamızda.
İşadamlarının öğrencilere yaklaşımını nasıl bulunuyorsunuz?
Hemen hemen tamamı bize oldukça iyimser yaklaşıyorlar. Aralarında Ukrayna’da ya da diğer eski Sovyet ülkelerinde eğitim alanlar da var. Bizi anlıyorlar, yaşadıklarımızın çoğunu onlar da yaşamış. Bugüne kadar gerçekleşitirmiş olduğumuz organizasyonların tamamını onların katkılarıyla gerçekleştirdik. Gene bir çoğu da önümüzdeki dönemdeki faliyetlerimizin arkasında duracaklarının sözünü verdiler. Bu bize yanlız olmadığımızı hatırlatıyor. Daha çok çalışmaya teşfik ediyor. Elbette desteklerinin artarak sürmesini umuyoruz
Büyükelçiliğimiz ile ilişkileriniz nasıl?
Büyükelçi Sayın Mehmet Samsar bizler için çok değerli bir insan. En başta çok pozitif bir enerjisi var kendisinden hiç çekinmeden diyalog kurabiliyorsunuz. Kendisi öğrencileri ve onların problemlerini oldukça umursuyor. Hatta geçen sene Kiev Politeknik Üniversitesi’nde öğrencileri ziyaret etmişti kendileri. Orada her öğrenciyle ayrı ayrı konuşmuş herkesin problemini şikayetini birinci ağızdan bizzat kendisi dinlemişti. Sadece bu davranışıyla bütün öğrencilerin sevgisini kazanmıştı. Desteğini, yanımızda olduğunu her daim hissettiriyor. Bizler de öğrenciler ve UTUOD olarak bu moral güçle çok daha güçlü hareket ediyoruz. Yanlız olmadığımızı biliyoruz.
Ukrayna’daki Türk öğrenci sayısı ne kadar? Öğrenciler genellikle hangi bölümleri seçiyorlar?
Ukraynanın genelinde bini aşkın Türk öğrenci var. Bazı üniversitelerde öğrenci sayıları bir kaç yüze ulaşıyor. Bazılarında ise bir elin parmakları kadar kalıyor. Ancak son yıllarda öğrenci sayısında düşüş yaşandı. Fakat yeniden bir artış eğilimi gözlemliyor. Öğrenci arkadaşlarımızın seçtiği bölümler oldukça çeşitli. Teknik alanda tercih yapanların sayısı diğerlerine nazaran daha fazla. Teknik bilimlerde uçak mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, makina mühendisiliği bölümleri üst sıralarda bulunuyor. Öte yandan ekonomi, uluslararası ilişkiler ve tabiki dil okuyan öğrenci arkadaşlarımız var.
Ukrayna’da eğitim için gelmek isteyen öğrencilerin çoğu aracı kuruluşlarla geliyorlar. Neler önermek istersiniz?
Ukrayna’ya gelmek isteyen arkadaşlara gelmeden önce bu ülkeyi çok iyi araştırmalarını, hatta mümkünse bizlere ulaşıp akıllarındaki bütün soru işaretlerini gidermelerini öneririm.Aracı kuruluşlarla gelen arkadaşlara ise şunları söylemek istiyorum; aynı hizmeti biz UTUOD olarak veriyoruz. Aracı kuruluşlar zaten bizerle çalışıyorlar değişen bir şey olmuyor yani aracı firmalarla gelen öğrenci arkadaşlar fazladan bir de komisyon ödüyorlar aracı firmalara. Ne yazık ki bazı firmalar bu durumu abartıp çok yüksek fiyatlara bu işi yapıyor. Bir de Ukryana’ya hiç gelmemiş, Ukrayna’da hiç eğitim görmemiş insanları burdaki eğitim hakkında öğrenci arkadaşları yanlış bilgilendiriyorlar. Ancak öğrenci arkadaşlar buraya geldiğinde neyin ne olduğunu anlıyor. Bu durum acı verici tabi. İnsanların umutlarıyla, hayalleriyle oynuyorlar bu sözüm tabiki bütün danımanlık şirketleri için değil. Öğrenci arkadaşlarımız, bölüm seçerken, aracı kuruluş seçerken çok dikkatli olmalılar. Hedeflerini net olarak belirlemeliler.
Ukrayna’daki Türk öğrencilerin denklik durumları ile ilgili neler söylemek istersiniz. Denklik önündeki engeller kalktı mı?
Şu anda doğrudan bir denklik söz konusu değil. Ancak okulu bitirdikten sonra Türkiyeye gidip YÖK’e başvurmanız gerekiyor. Denklik alanlar var, alamayanlar da var tabi. Ama zaten buraya gelen öğrenciler bunları bilerek geliyorşlar. Kimisi denklikle hiç ilgilenmiyor ,kimisi için çok büyük bir önem taşıyor. Yaşanan sıkıntının çözümü için biz UTUOD olarak üstümüze düşeni yaptık. Türkiye’den bir avukat çağırıp bu konuyu masaya yatırdık. Ama gerçek anlamda istediğimiz sonucu alamadık. Elbette pes etmek yok gene bu konuyu gündeme getirmek istiyoruz tabi. Umarım ilerleyen zamanlarda bu durum sıkıntı olmaktan çıkar.
Ukrayna’da okuyan öğrencilere neler tavsiye edersiniz?
Bu yıllar önemli yıllar; ne oluyorsa bu yıllarda oluyor, üniversite bittikten sonra birçok şey için çok geç olacak. Örneğin ikinci bir yabancı dil için ya da okuduğu branşla alakalı bir konuda kendini geliştirmek için hatta hatta bir enstürman çalmayı öğrenmek için bile geç olabilir. Kendimizi geliştirmek istiyorsak ki bunun için evlerimizi, ülkemizi, ailemizi bir çok şeyi geride bırakıp buralara geldik; bu yılları heba etmeden mümkün oldukça dolu ve faydalı geçirmek zorundayız.
Ukrayna hangi konuda olursa olsun kendimizi geliştirebilecegimiz altyapıya zaten sahip bir ülke. Bu gerçeği aklınızdan çıkartmayın. Öğrenci arkadaşlarıma eğtim hayatlarında başarılar diliyorum.
Ukrayna’da eğitim gören Türk öğrencilerin ailelerine nasıl bir mesaj vermek istersiniz?
En başta Allah kavuştursun diyorum ve bizleri çok merak etmesinler, ‘bizler burda bir aile gibiyiz’ mesajını vermek istiyorum. Elbette sorunlar yaşıyoruz, ama bizlere güvensinler. Burada ülkemizi, ailemizi ve kendimizi en iyi şekilde temsil etmeye, derslerimizde başarılı olmaya çalışıyoruz. İnşallah tüm öğrenci kardeşlerim ve aileleri için Ukryana serüveni hayırlı olur, istedikleri sonucu alırlar.
www.ukrturk.net