Ukrayna’nın sanat ve kültür başkenti Odesa, Türk organizasyon şirketi IMC Production’un da katkıları ile gerçekleşen Odessa Jass Fest 2014’e sahne oldu.
Daha önce Arash, Sertab Erener, Mary Williams gibi starları Ukrayna’ya getiren şirketin İcra Direktörü ve aynı zamanda sahibi olan Oğuzhan Güler ile Odessa Jast Fest 2014’ü konuştuk.
İyi günler Oğuzhan Bey, festivalin açılışında oranizatör Yuri Kuznetsov, “müzik durursa hayat da durur” demişti. Ukrayna’nın içinden geçtiği böyle bir dönemde bir festival organizasyonuna katılmak nasıl bir duygu? Beklentileriniz karşılandı mı?
Teşekkürler, ben de aynı sayın Kuzmenko gibi düşünüyorum, “Müzik durursa hayat da durur”. Haklısınız, Ukrayna zor bir dönemden geçiyor, Odesa da yaşanan üzücü olaylardan sonra toparlanmaya çalışıyor. İnsanların morale, güzel şeylere ihtiyacı var. Önceleri biraz endişe ettik. Ancak müziğin evrensel ve birleştirici diline inandık. Beklentilerimiz elbette karşılandı.
Salondaki bine yakın konuğun Türk müzisyenleri beğenmesi ve salonun dolu olması en büyük beklentimizdi. İnanın Türk müzisyenlerimizin ayakta alkışladığını görmenin mutluğu tarif edilemez.
Bu Ukrayna’daki ilk organizasyonunuz değil. Daha önce konser organizasyonlarınız olduğunu biliyoruz. Bahsetmek ister misiniz?
Evet bu bizim ilk organizasyonumuz değil. Kiev’de daha önce dünyaca ünlü pop star Arash’ın Palats Sporta kapalı stadyumundaki konserini organize ettik. Daha sonra Sertab Erener’in Kiev konserini ve ünlü ABD’li jazz sanatçıcı Mary Williams’ın konserini düzenledik. Tabi bunun dışında irili ufaklı başka organizasyonlarımız da oldu. Yine Mary Williams’ın İstanbul konserini gerçekleştirdik.
Bundan sonraki planlarınız neler?
Dubai’de temaslarımız var. Orada Türk müziğiyle, ülkemizle ve büyük konserlerle ilgilenen insanlar var. Öte yandan Ukrayna’da görüşmelerimiz sürüyor. İzin verirseniz bunların ayrıntısını şimdi paylaşmamayım. Ancak güzel organizasyonlarımız olacak.
Odesa Jazz Festivali hem Odesa’da hem de Ukrayna sanat çevrelerinde yakından takip ediliyor. İlk kez bir Türk grubunun sahne alması festivale ayrı bir hava kattı. Sanatçılarımızın müziğin farklı dallarında başarı olmalarını nasıl yorumluyorsunuz?
Bu aslında ülkemizin kültürel derinliğinin doğal ancak geç kalmış bir sonucu. Engin bir geçmişe sahip kültürümüz ve tarihimiz, bugün müzik dünyasındaki başarımızın ve tanınmamızın temel taşlarından biri.
Bizim nacizane desteğimiz ise Türk markasını, müziğimizi dünya genelinde duyurmak, müziğin farklı kollarında başarılı olmuş yabancı sanatçıları ülkemizdeki sanat severlerle buluşturmak.
Odesa Jazz Fest 2014’e Başkonsolosluğumuzun büyük katkısı oldu. Bu süreçte kimlerden destek gördünüz. Kimlerle çalıştınız?
Öncelikle Başkonosolos Nur Sağman Hanımefendi’ye özellikle teşekkür etmek istiyorum.Kendisinin Türk sanatına ve sanatçısına samimi desteği süreçte büyük moral ve güç verdi. Öte yandan organizasyonunun sponsorlarından Türk Hava Yolları’na, Arkas’a, kokteylimize destek olan Kültür Ataşemiz Berat Yıldız bey’e çok teşekkür etmek istiyorum.
Ayrıca eski bir dostum olarak bizleri kırmayak Kiev’den geldiğiniz için size, festivalde bizi yanlız bırakmayanTürk işadamlarımıza, Başkonsolosluk çalışanlarına, öğrencilerimize, Türk ve Ukraynalı sanatseverlere elbette çok değerli Türk jazz sanatçılarımıza teşekkkür ediyorum.
F.Serkan BAĞ