Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Türkiye ile Ukrayna arasındaki uzay ve havacılık konusundaki potansiyel işbirliğine atıfta bulunarak, “Japonya size Asya’yı Avrupa’ya bağlamada yeraltı tüneli vasıtasıyla yardımcı oldu. Biz ise sizi uzay ile birleştirmede işbirliğine hazırız” dedi.
Büyükelçi Korsunsky, AA muhabirinin iki ülke ilişkileri ve gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Kiev’in Avrupa Birliği ile ortaklık sözleşmesi imzalaması durumunda, Rusya-Kazakistan-Belarus’un oluşturduğu Gümrük Birliği’ne giremeyeceği yönündeki açıklamasına ilişkin Korsunsky, “Rusya, Belarus ve Kazakistan ülkeleri bizim dostumuz ve onlarla işbirliğimizi devam ettireceğiz ancak Gümrük Birliği’ne üye olmamız gündemde değil” ifadesini kullandı.
– Rusya-Ukrayna arasındaki gaz krizi-
Korsunsky, Ukrayna’nın, Rusya’dan aldığı doğalgazın parasını ödeyemediği yönündeki iddialara ilişkin, Rusya ile herhangi bir krizin söz konusu olmadığını vurgulayarak, “Bunların hepsi Gazprom şirketinin iddiları” dedi. Gazprom ile Neftogaz arasındaki ilişkilerden kaynaklanan bir anlaşmazlığın sözkonusu olduğunu belirten Korsunsky, “Neftogaz’ın, Ukrayna’dan Gazprom’a para havalesiyle ilgili geçici bazı sıkıntılar ortaya çıktı. Fakat bildiğim kadarıyla bu mesele bu hafta içerisinde ortadan kalkacak. Sadece iş bazında çıkan bir sıkıntı söz konusu” şeklinde konuştu.
-Kırım Tüklerinin ana vatana dönüşü-
Korsunsky, bugün itibarıyla sürgünden Kırım’a dönen Tatarlı sayısının 266 bin olduğunu belirterek, Orta Asya ülkelerinde hala 100 bin Kırım Tatarı’nın yaşadığını söyledi. Yılda yaklaşık 2 bin Kırım Tatarı’nın yurduna dönüş yaptığını hatırlatan Korsunsky, “Bugün Kırım Tatarları, Kırım yarım adasının yüzde 13’ünü oluşturuyor. Onların orada yaşayabilmesi için devlet yaklaşık 6 bin konut sağladı, bin konut da Türkiye’nin yardımıyla yapıldı. Biz bundan dolayı Türkiye’ye müteşekkiriz” ifadelerini kullandı. Kırım’da Kırım Pedagoji Üniversitesinin eğitime devam ettiğine dikkati çeken Korsunsky, bunun yanısıra Kırım Tatarcası ile yayın yapan bir televizyon kanalının bulunduğunu söyledi.
Korsunsky, mevcut sorunların tamamının çözülmediğini ancak Kırım Tatarları’nın temel ihtiyaçlarının karşılandığını belirterek, “Süreç devam ediyor. Bu sene Ukrayna ile Türkiye arasında Kırım Tatarlarına yapılacak yardımlar konusunda Tika üzerinden görüşmelerde bulunuldu. Bu kapsamda okullar ve kültür merkezleri yapılacak. Hem Ukrayna parlamentosunda ve Kırım Meclisinde hem de yerel meclislerde çok sayıda Kırım Tatarı yer almakta. Kırım Başbakanı yardımcılarından biri de Kırım Tatarı kökenli” diye konuştu.
-NATO üyeliği ve Türkiye ile ilişkiler-
Korsunsky, Ukrayna’nın Nato üyesi olmayacağını ancak Nato ile yakın ilişkilerini sürdürmeye devam ettiklerini belirterek, “Türkiye ile bu konuda aynı anlayışa sahibiz” dedi. Türkiye ile sadece Karadeniz’deki ulaştırma ve ticaret anlamında değil, daha geniş bir alanda işbirliği içerisinde olduklarını hatırlatan Korsunsky, “Buraya geldiğimde bizim liderlerimiz birbirine hitap ederken ‘arkadaşım’ derken şimdi ise ‘dostum’ diye hitap ediyorlar” ifadesini kullandı. Türkiye’nin Ukrayna vatandaşlarının vizesiz ülkede kalma süresini 60 güne çıkartmasının ardından, Ukrayna tarafından da aynı adımın atılması konusunda siyasi bir iradenin olduğuna dikkati çeken Korsunsky, bazı prosedürlerin yerine getirilmesinin ardından bu yılın sonuna kadar aynı adımın Ukrayna tarafından da atılmasını beklediğini kaydetti.
-Türkiye ile hava taşımacılığı işbirliği-
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “Türkiye’de kendi uçağımızı yapmak istiyoruz. Bir şirketle yakın bir zamanda ortaklık kurup yola çıkacağız” sözlerinin ardından, dikkatler görüşmelerin hangi uçak üreticileriyle yapıldığına çevrilmişti. Ukrayna Anthonov havacılık şirketi de muhtemel ortaklardan biri olarak gösteriliyor.
Büyükelçi Korsunsky konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Ukrayna’da uçak yapım geleneğinin nerdeyse 100 yıllık olduğunu belirterek, Anthonov şirketinin uçak ve yük taşımacılığı konusunda çok geniş yelpazede uçaklar üretmekte olduğunu ifade etti. Bu uçakların çok zor iklim koşullarının egemen olduğu bölgelerde de uçabildiğini vurgulayan Korsunsky, uçaklarının kısa olan pistlerde de iniş kalkış yapabildiğine dikkati çekti. Türkiye ile sivil havcacılık ve uzaycılık sektörlerinde işbirliğinin başlatılması halinde, iki ülke ilişkilerinin daha da yoğunlaşacağının altını çizen
Korsunskyi, “Türkiye’yi 100. kuruluş yıl dönümüne kadar havacılık ve uzaycılık sektörü açısından gelişmiş bir ülke olarak görmek isteriz. Japonya size Asya’yı Avrupa’ya bağlamada yeraltı tüneli vasıtasıyla yardımcı oldu. Biz ise sizi uzay ile birleştirmede işbirliğine hazırız” ifadelerini kullandı.
http://www.haberler.com/sizi-uzay-ile-birlestirmeye-haziriz-5252191-haberi/