Ukrayna’nın en önemli tarihi değerlerinden yazar-ressam Taras Şevçenko bugün 17 Mart tarihinde Ankara Milli Kütüphane’de anıldı.
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nin düzenlediği Taras Şevçenko’nun doğumgününü anma etkinliğine Ankara’da yaşayan Ukrain diasporası yoğun katılım gösterdi.
Türkiye ve Ukrayna milli marşlarının okunmasıyla başlayan “Taras Şevçenko Günleri” etkinliği Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Sıbiga’nın açılış konuşmasıyla devam etti.
Büyükelçi Sıbiga’nın konuşmasında şu ifadeleri kaydetti:
“Değerli diasporamız bugün burada sizlerle olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Geçen sene başlattığımız “Şevçenko Günleri” etkinliğimiz bu sene de devam ediyor. Bugün burada olmamızın sebebi Ukrayna’nın değerli şairi Taras Şevçenko’yu anmak. Ukrayna’da Taras Şevçenko gerçekten çok seviliyor, bu sevginin bir sebebi var. Taras Şevçenko insanlara hep ümit veren, toplumu heyecanlandıran bir şair. Taras Şevçenko sadece bir şair değil aynı zamanda yazar ve filozof. Taras Şevçenko’nun etkilediği isimlerden birisi de sizlerin de yakından tanıdığı Nazım Hikmet. Nazım Hikmet’in, Taras Şevçenko hakkında söylediği sözler şöyle: “Taras Şevçenko beni her zaman etkliyordu, beni etkilemesi sadece şair olması değil aynı zamanda bir ressam ve halk adamı olması.”
Nazım Hikmet’in onunla ilgili bir anısını da sizlere anlatmak istiyorum. Nazım Hikmet bir gün Ukrayna’ya gidiyor ama sağlık durumu pek iyi değil. Nazım Hikmet’in Ukrayna’ya gitmesinin sebebi Taras Şevçenko’nun şiirlerini yazdığı kalemi görmek istemesi. Taras Şevçenko’nun kalemini gördükten sonra Türkiye’ye dönüyor ve ‘Şevçenko’nun Kalemi’ adlı büyük eserini yazıyor. Taras Şevçenko’ya belki de en çok ihtiyacımız olduğu zamanları yaşıyoruz.”
Milli Kütüphane Başkanı Durmuş Yılmaz da: “Sizleri bugün burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Milli Kütüphane Başkanlığı olarak sadece kitaplara ev sahipliği yapmıyoruz. Kardeş ve dost ülke Ukrayna’nın önemli bir ismini anmanın mutluluğunu da yaşıyoruz. Sizlerin sayesinde Taras Şevçenko’yu daha iyi tanımanın da mutluluğu içerisindeyim” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Daha sonra konuşmasını yapmak için kürsüye davet edilen Yazar-Doktor Hüsamettin Olgun ise: “Kendisini yakından tanıdığım, şiirlerime konu olan Taras Şevçenko’yu bugün burada anmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Ukrayna ve Türkiye yakınlığını stratejistler şöyle anlatmış: “Kuzeye bakın orada bir deniz var, denizi ortadan kaldırın Ukrayna ve Türkiye sınır komşusu olan iki dost ülke olur. Türkiye ve Ukrayna’nın yakın ilişkisi 1917-1918 yıllarına dayanıyor. Ukrayna’nın bağımsızlığını dünyada tanıyan ilk ülkelerden birisi Türkiye. Ben de Kiev’e gittiğimde Taras Şevçenko’nun şiirlerini yazdığı kalemi görmeye gittim ve Taras Şevçenko adına bir şiir yazdım” dedi.
Ukrain edebiyatının temeli
Köle bir ailenin çocuğu olacak 9 Mart 1884’te dünyaya gelen Taras Şevçenko, Ukrain dilinin ve edebiyatının temeli olarak kabul ediliyor.
Sürgünde yaşamını yitiren Şevçenko’nun mezarı bugün Dinyeper Nehri kıyısındaki Kaniv Müzesi’nin sınırları içinde bulunuyor.
Eserleriyle modern Ukrayna Edebiyatı’nın temelini atan Taras Şevçenko, şiirleri ile Ukrayna’nın ulusal bilincinin gelişmesinde önemli rol oynadı.
Şevçenko 10 Mart 1861’de 47 yaşında Rusya’nın St. Petersburg şehrinde yaşamını yitirdi.
Haber: QHA (Kırım Haber Ajansı)
Fotoğraflar Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Facebook Sayfası
UkrTurk.net