26 Kasım günü Ankara’da, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nin, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği’nin (EkoAvrasya) ve Keçiören Belediye Başkanlığı’nın destekleriyle “Türkiye ile Ukrayna ilişkilerinde stratejik yol haritası” adlı çalıştay düzenlendi.
Çalıştaya çok sayıda Türk ve Ukraynalı uzman katılım gösterdi. Katılımcıların arasında Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Türkiye Cumhuriyeti müstakbel Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere yanı sıra, Ukrayna Derneği Başkanı Yuliya Biletska ve Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin de yer aldı.
Etkinlikte, Türkiye ile Ukrayna arasında var olan stratejik ilişkilere değinildi ve bu stratejik ilişkilerin daha da arttırılması konusunda değerli katılımcılar görüşlerini ve taleplerini birbirlerine ilettiler. Protokol konuşmaları ile başlayan program, uzman konukların ve akademisyenlerin konuşma oturumları ile devam etti.
Konuşmacılardan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, “Biz Türkiye ve Ukrayna olarak aramızda temel sorunların olmadığı ve birbirimizi tamamlayan nitelikte devletleriz. Biz rakip devletler değiliz. Bu son derece önemlidir ve bu, “Kazan-Kazan” formülünün çalıştığını gösteren önemli örneklerden biridir. Stratejik ortaklığımızın büyük avantajını halklarımız için gerçek bir fayda haline getirmeyi başarmış olmamız çok önemlidir. Bizim için anahtar ülke konumunda olan Türkiye’nin bu sabah Azak Denizi’ndeki gelişmelere dair resmi bir açıklamada bulunması da bizim için çok önemlidir. Buna ek olarak biz, Türkiye’yi Ukrayna toprakların bütünlüğüne ve egemenliğine sürekli olarak göstermiş olduğu destekleri için, Kırım ilhakını desteklemediği ve Kırım’da Kırım Tatarlarının haklarını savunduğu için çok taktir ediyoruz.” dedi.
Bir süre önce T.C. Kiev Büyükelçisi olarak atanan Yağmur Ahmet Güldere ise, “Türkiye-Ukrayna ilişkileri bu yıl 100. yaş gününü kutluyor. Bundan yüz yıl önce kurulan genç Ukrayna Halk Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan devletlerden bir tanesi Osmanlı imparatorluğu olmuştur. Bu rastgele alınmış bir karar değildi, bilinçli ve stratejik bir karardı. Bugün de Türkiye Ukrayna ilişkileri aynı vizyonda ve aynı perspektifle devam etmektedir.” yorumunda bulundu.
Sayın Güldere, Türkiye tarafı olarak iki ülke arasında Serbest ticaret anlaşmasına çok fazla önem verdiklerini ve bu yıl içerisinde bu konuda müzakerelerin tamamlanmasını umduklarını da sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz yıl itibariyle Türkiye ve Ukrayna arasında kimlikle seyahate imkan sağlayan bir uygulamayı başlattıklarını vurgulayan Güldere, “Bu açıdan da Ukrayna bizim çok özel bir dostumuz çünkü bu uygulamayı şu ana kadar sadece iki ülkeyle yapıyoruz ve bunlardan bir tanesi de Ukraynadır.” dedi.
Ayrıca Güldere, Ukrayna’nın geçirmekte olduğu reform sürecine ve toprak bütünlüğüne Türkiye olarak desteklerinin tam olduğu her vesileyle bunu dile getirdiklerini özellikle vurguladı. Bu ek olarak, Kerç boğazında yaşanan olayları Dışişleri Bakanlığının yakından izlediğini ve bakanlığın 26 kasım tarihinde yaptığı resmi açıklama ile Türkiye’nin olaya karşı pozisyonunu ortaya koyduğunu söyledi.
Türkiye’nin yeni Kiev Büyükelçisi Holodomor kurbanlarını saygıyla andıktan sonra sözlerini şu açıklamayla bitirdi: “İki ülke arasındaki ilişki konusunda çok büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Ukrayna başkanının bir sözü var; en derin madenlerden dış uzaya kadar muazzam bir iş birliği potansiyelimiz var ve bu potansiyeli fiiliyata geçirmek için hem iradeye hem de gerekli kaynaklara sahibiz bu istikamette de devam edeceğiz.”
Çalıştay’ın bir diğer önemli konuğu Türkiye-Ukrayna Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Yıldırım Tuğrul Türkeş ise, “İki ülke arasında sorunsuz bir ilişkinin var olduğunu ve Türkiye adına Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan destekleğin devam edeceğini, Kırım Tatarlarının durumunun ve Kırımın Rusya tarafından ilhakının da kabul edilmeyeceğini söyledi. Ayrıca Ukrayna’nın toprak bütünlüğü içerisinde eskiden olduğu gibi Kırım Tatar meclisinin çalışmasını ve bugün Kırım’dan uzak tutulan Kırım liderlerinin yasaklardan arındırılmasını arzu ediyoruz. Dedi Dün gerçekleşen ve nedeni çokta anlaşılamamış olan gerilimin ise bir an önce doğru bir şekilde sonuca varmasını ve barış içinde neticelenmesini arzu ediyoruz.” dedi ve Rus saldırısında yaralanan Ukrayna askerlerine geçmiş olsun dileklerini iletti.
Konuşmasına devam eden Türkeş, “Halkların birbirini daha iyi tanıması ve aralarındaki ilişkileri geliştirmeleri için diplomasi, siyasi münasebetlerin ve oradaki karşılıklı ticaret ilişkilerinin ötesinde bir başka boyutun da derinlik kazandırılması lazım eğer bunu başarabilirsek o zaman ilişkilerin daha güçlü olduğunu daha kalıcı olduğunu ve halkların o ülkelerin milletlerinin birbirlerini tanıması ile bu dostlukların daha da pekişeceği bir çok farklı yerdeki tecrübelerle sabittir.” açıklamasında bulundu.
Ukrayna Derneği Başkanı Yuliya Biletska,”Ukrayna-Türkiye ilişkilerini geliştirmek için, siyasetten kültüre, Ukrayna dilini iyi bilen ve Ukrayna’nın özelliklerini anlayan çok sayıda uzmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Tüm işadamlarını ve burada bulunan herkesi, bu tür uzmanların yetiştirilmesine yardımcı olacak ortak projeler üretmeye davet ediyorum. ” dedi.
Açılış ve protokol konuşmalarının sona ermesiyle birlikte oturum konuşmalarına geçildi. Alanında uzman olan saygı değer Ukraynalı ve Türk akademisyenler, gazeteciler ve iş adamları iki ülke arasında var olan bağların daha da güçlenmesi için nelerin yapılması gerektiği konusunda düşüncelerini dinleyicilerle paylaştılar.
Uzmanların açıklamaları, 3. Oturumun tamamlanmasıyla son buldu. Sonuç bildirgesinin haftaya açıklanacağı belirtildi ve kapanış konuşmasının ardından çalıştay sona erdi.