Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergei Korskunskiy Anadolu Ajansı’na (AA) açıklamalarda bulundu.
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, ülkesinin, Türkiye’nin Suriye konusundaki tutumunu olumlu bulduğunu belirterek, “Sınır bölgesinde 100 bini geçen mülteci sayısıyla, bu durumun Türk ekonomisi ve toplumu üzerine getirdiği yükün büyüklüğünü hayal bile edemiyorum” dedi.
Büyükelçi Korsunsky, AA muhabirinin Türkiye-Ukrayna ilişkileri ve son dönemdeki bölgesel gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı.
Suriye’de yaşananları değerlendiren Korsunsky, Ukrayna’nın son gelişmelerden büyük endişe duyduğunu dile getirdi.
Suriye’de yaşayan çoğu kadın binlerce Ukraynalının ülkedeki olaylardan olumsuz etkilendiğini, şimdiye kadar Şam’a gönderdikleri 4-5 uçakla kendi vatandaşlarının yanı sıra, burada yaşayan Belarus ve Polonya vatandaşlarını da tahliye ettiklerini anlatan Büyükelçi, bölgedeki gelişmelerin ardından Ortadoğu’ya giden ticaret yolunun da kapandığını, Ukrayna’nın ticaretinin darbe aldığını kaydetti.
Ukrayna’nın sorunun barışçıl yollarla çözülmesini öngören tüm girişimlere destek verdiğini belirten Korsunsky, gün geçtikçe ihtilafın büyüdüğünü, tarafların müzakere etmesinin zorlaştığını söyledi.
“Türkiye’nin Suriye konusundaki tutumunu ve pozisyonunu olumlu buluyoruz” diyen Büyükelçi, “Sınır bölgesinde 100 bini geçen mülteci sayısıyla, bu durumun Türk ekonomisi ve toplumu üzerine getirdiği yükün büyüklüğünü hayal bile edemiyorum” diye konuştu.
Türkiye’nin Akçakale ilçesine Suriye’den atılan top mermisinin “kabul edilemez” olduğunu da ifade eden Korsunsky, en kısa zamanda ateşkes ilan edilmesinin önem taşıdığını vurguladı.
Korsunsky, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Umarız, ABD’deki seçimlerin ardından, uluslararası kuruluşlar, ABD ve BM Güvenlik Konseyi’nde daha fazla hareketlilik göreceğiz. Bu durum bitmeli, ama küresel ya da bölgesel bir savaşla değil, köklü ve onurlu bir halk olan Suriye halkının barışçıl bir yolla bu karmaşadan çıkmasını sağlayacak şekilde bitmeli. Bunu yapmak mümkün. Bu, Mısır’da başarıldı.”
-AB süreci
Ukrayna-AB ilişkilerine de değinen Korsunsky, uzun ve zorlu görüşmeler sonucunda, Ukrayna’nın AB ile kapsamlı bir işbirliği anlaşmasını karşılıklı parafe ettiğini, ekonomik ilişkilerde serbest ticareti öngören anlaşmanın muhtemelen gelecek yıl imzalanacağını söyledi.
Ukrayna’nın, AB konusunda Türkiye’ninkine benzer bir vizyonu bulunduğunu ifade eden Korsunsky, ülkesinin de Avrupa’ya entegrasyonu, siyasi ve ekonomik anlamda kendi iç dönüşümünü tamamlamak için bir araç olarak gördüğünü söyledi.
Korsunsky, Ukrayna’nın, Türkiye’nin AB üyeliğine desteğini de dile getirerek şunları kaydetti:
“Türkiye’nin AB üyeliğini tamamıyla destekliyoruz. Bu bizim için bir tartışma konusu olamaz. 50 yıl süren işbirliği ve 7 yıl süren uygulamalı müzakere sürecinin ardından, Türkiye’nin bu uzun yolun sonunu görmeyi hak ettiğini düşünüyoruz.
Ancak, bu noktada AB’ye ilişkin bir soru sorulması gerekiyor. Eğer AB içinde bulunduğu ekonomik karışıklıktan sağ çıkmak istiyorsa, Avrupa ülkeleri gittikçe yaşlanan nüfuslarının ve ekonomilerini canlandırma gerekliliğinin farkındalarsa, Türkiye’nin üyeliği de Ukrayna’nın gelecekteki üyeliği de birlik için çok önemli konular. Bu oluşum, Türkiye ve Ukrayna olmadan tam olmayacak.”
Türkiye ve Ukrayna’nın önüne çıkarılan engellerin saçma olduğunu söyleyen Büyükelçi, “Eğer Türkiye’yi kabul etmek için siyasi bir karar alınmışsa, geri adım atmak ya da şüpheye düşmek haksızlık olur” ifadesini kullandı.
-Türkiye-Ukrayna ilişkileri
Türkiye-Ukrayna ilişkilerini de değerlendiren Korsunsky, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen aylarda Ukrayna’ya gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatarak, ziyaret kapsamında Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ikinci toplantısının yapıldığını, ikili ilişkilerde öne çıkan pek çok konuda görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi.
Büyükelçi, “Son dönemde ilişkilerimiz, iki hükümetin çalışmaları sonucunda gerçek anlamda stratejik hale geldi” dedi.
Erdoğan’ın ziyaretinde, Türkiye ve Ukrayna’nın bir serbest ticaret bölgesi kurma yönünde aldıkları kararın hatırlatılması üzerine Korsunsky, bu konuda ilerleme sağlandığını kaydetti.
Korsunsky, “Görüşmelerimizi teknik açıdan yıl sonuna kadar yetiştirebileceğimizden emin değilim, ancak konuyu gelecek yıl kesinlikle sonuçlandıracağız. Gereken siyasi karar alındı. Vize kolaylığının ardından serbest ticaret ikinci adım olacak” diye konuştu.
Türkiye ile Ukrayna arasında imzalanan ve 1 Ağustos 2012 tarihinde yürürlüğe giren vize muafiyeti anlaşmasına ilişkin soru üzerine ise Korsunsky, vizelerin kaldırılmasından bu yana Türkiye’yi ziyaret eden Ukraynalı turist sayısının yüzde 20 oranında arttığını belirtti.
Türk Hava Yolları’nın Türkiye-Ukrayna arasındaki sefer sayısını iki katına çıkarmayı planladığını kaydeden Büyükelçi, bu gelişmenin Türkiye’den Ukrayna’ya ziyaretleri de önemli ölçüde arttıracağını söyledi.
-Kırım Tatarlarının sorunları
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ay başında Ukrayna’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Kırım Tatarlarının sorunlarına ilişkin yaptığı görüşmelerin sorulması üzerine Korsunsky, Kırım Tatarlarının Ukrayna nüfusunun ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, Davutoğlu’nun temaslarında Kırım Tatarlarına nasıl yardım edilebileceğinin ele alındığını söyledi.
Görüşmelerde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile ortak projelere imza atılmasının gündeme geldiğini ifade eden Korsunsky, “Kırım Tatarları için bir sanayi bölgesi kurulması, okullar, kültür merkezleri ve konutlar inşa edilmesi gibi projeler var” dedi.
-Enerji sıkıntısı
Enerjinin ülkesinin gündemindeki en önemli konu olduğunu belirten Büyükelçi, enerji kaynakları son derece sınırlı olan Ukrayna’nın bu alanda büyük oranda Rusya’ya bağımlı olduğunu söyledi. Rus enerji kaynakları için akıl almaz paralar ödediklerini kaydeden Korsunsky, bu nedenle değişik kaynaklar bulmaya çalıştıklarını belirtti.
“Bu arayışımızda amacımıza ulaşmak için seçeceğimiz her yol sonunda Türkiye’ye bağlanıyor” diyen Büyükelçi, Türkiye’nin Kafkas kaynaklarına ulaşmada ana hat olduğunu söyledi.
Bu bağlamda, Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projesini çok önemsediklerini belirten Korsunsky, bu hatla Kafkas havzası kaynaklarının ilk defa Avrupa piyasalarına sunulacağını, öte yandan projenin, Türkiye’yi doğalgaz tüketen bir ülke olmaktan çıkarıp bir transit ülke haline getireceğini ifade etti.
-Ukrayna’da genel seçimler
Ukrayna’da 28 Ekim’de yapılacak genel seçimlere ilişkin görüşlerini de paylaşan Korsunsky, seçimlerin, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in 2010 yılında göreve gelmesinden bu yana yapılan ilk genel seçim olması itibariyle önem taşıdığını kaydetti.
Ukrayna’da 200′den fazla siyasi parti olduğuna işaret eden Korsunsky, bunlardan 4 ya da 5′inin meclise girebileceğini söyledi.
Ülkesinin her seçim döneminde özellikle Batı ülkelerinden seçimlerin şeffaflığı konusunda eleştiriler aldığını belirten Büyükelçi, “Sizi temin ederim seçimler demokratik ve açık bir ortamda gerçekleşecek” dedi.
Korsunsky, yüzlerce uluslararası gözlemcinin seçimleri izleyeceğini, ayrıca bu yıl ilk kez pilot bir uygulamayı hayata geçirerek, sandıklara kurulacak web kameralarıyla seçim sürecinin canlı olarak izleneceğini söyledi.
Duygu Özbay
Yayıncı: Göksel Sözer
Kaynak: AA