Ukrayna, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte Kırım’ı ziyaret eden İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi’yi kara listeye alıp, 3 yıl boyunca ülkeye girişini yasakladı.
Haberler.com’un DHA’ya dayanarak verdiği habere göre Kiev yönetimi, Silvio Berlusconi ile birlikte 3’ü İngiliz yayın kuruluşu BBC için çalışan 34 yabancı gazeteciyi de kara listeye aldı. Berlusconi’nin, geçen hafta kadim dostu Rus lider Vladimir Putin’le birlikte, bir buçuk yıl önce Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’ı ziyareti Ukrayna’nın tepkisine yol açmıştı.
11 ve 12 Eylül günü gerçekleşen ziyaret kapsamında iki dost, 19. yüzyılda gerçekleşen Kırım Savaşı sırasında Osmanlı safında Rusya’ya karşı savaşırken hayatını kaybeden İtalyan askerleri için yapılan anıtı da birlikte gezmişti.
KİEV: “UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE MEYDAN OKUDUNUZ”
Bunun üzerine Kiev yönetimi, Roma’daki büyükelçisi Evhen Perelygin aracılığıyla Berlusconi’ye, işgal altındaki toprakları ziyaretini kınayan bir mektup göndererek, “Kırım ziyaretiniz, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne doğrudan meydan okuduğunuzu gösteren bir provokasyon ve Avrupa Birliği (AB) ile Birleşmiş Milletler’in (BM), Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından işgal edilmesini kabul etmeme pozisyonunu tamamen yok saymaktır” ifadelerini kullandı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Berlusconi’ye Kırım’ı ziyaret ettiren Rusya, yasal olmayan bu işgali meşrulaştırma girişiminde bulunmakla itham edildi. Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi de, “ulusal güvenlik çıkarları koruma” amacıyla Berlusconi’nin 3 yıl boyunca ülkeye girişini yasakladığını duyurdu.
“RUSYA MESELESİ, KIRIM’DA GEZİNTİYE ÇIKMAKLA ÇÖZÜLMEZ”
Aldığı hapis cezasından ötürü İtalya’da aktif siyaset yapamayan, ancak Forza İtalia (Haydi İtalya) partisinin liderliğini sürdüren Berlusconi, Rus ilhakının ardından Kırım’ı ziyaret eden ilk AB’li siyasi lider olmuştu. AB ile ABD’nin Rusya’ya ekonomik yaptırımlarını eleştiren Berlusconi, bu ziyaretle İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin de tepkisini çekmişti. Kendisi de ekonomik yaptırımlara karşı olan ve Kırım meselesinde Rusya ile diyalog kanallarının açık tutulmasını savunan Renzi, “Rusya sorunu, Berlusconi’nin yaptığı gibi Kırım’da gezintiye çıkarak çözülmez, bunun için yıllar süren bir çalışma gerekir” dedi.