İlkbaharın güzelliğini yaşayan Ukrayna, eşsiz doğa harikaları ile keşfedilmeyi bekliyor.
Avrupa’nın en büyük çölünün Herson’da, dünyanın en uzun alçı mağarasının Ternopol’de, yüzlerce nadir hayvan ve bitki türünün Dinyester Kanyonu’nun içinde olduğunu biliyor muydunuz?
İşte garip efsaneleri içinde barındıran Ukrayna’nın görülmeye değer 10 doğa harikası:
Oleşkovskiy Çölü (Kumluğu)
Avrupa’nın en büyük çölü olarak nitelendirilen Oleşkovskiy Kumluğu, Herson’a 30 kilometre uzaklıktaki Tsurpinskiy İlçesi’nde bulunuyor.
200 hektarlık alana yayılan kumluk, 19’uncu yüzyılda rüzgar erozyonu nedeniyle oluşmuş. Keçilerin bölgedeki otları yemesinin de oluşumda etkili olduğu söyleniyor.
Bazı yerlerde 20 metreye yükselen kum tepelerinden oluşan alan alan, Ukrayna tarafından 2010 yılında ulusal park ilan edilmiş. Çölün dört bir yanı ağaçlarla çevrili. (Solda)
Dönem dönem film çekimlerinin de yapıldığı Oleşkovskiy Çölü (Kumluğu) yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanları arasında bulunuyor.
Dinyester Kanyonu
Yer yer deniz seviyesinin 250 metre yükseğinden geçen Dinyester Nehri’nin açtığı Kanyon, Ukrayna’daki görülmeye değer doğal mekanlarından biri.
Ukrayna’daki en büyük kanyon olan Dinyester Kanyonu, Avrupa’nın en büyük kanyonları arasında gösteriliyor.
İvana Frankovsk, Ternopol, Çernovtsiy ve Hmelnitskiy Bölgeleri’nden geçen kanyonun uzunluğu 250 kilometrenin üzerinde.
100’den fazla ender bitki türü ve vahşi hayvanı barındıran kanyon, doğa sporları ve kamp yapmayı seven turistler başlıca adreslerden biri.
26 yerleşim biriminin bulunduğu kanyon Ukrayna tarafından korumaya alınmış.
Optimistiçeskaia Mağarası (Optymistychna Cave)
Ternopol Bölgesi’ndeki Korolevka köyü yakınlarındaki Optimistiçeskaia Mağarası dünyanın en uzun alçı mağarası olarak kabul ediliyor.
14 milyon yılda oluştuğu belirtilen mağara, yer altı sularının zamanla alçıyı aşındırması sonucu meydana gelmiş.
Mağaranın bir diğer önemli özelliği de oluşum sırasında meydana gelen farklı renklerdeki alçı kristalleri. Mağaranın içindeki beyaz alçı tepeleri turistler tarafından “mağaranın içindeki kar tepeleri” olarak adlandırılıyor.
İçinde yer altı göllerinin de bulunudğu mağarada sıcaklık yaz kış 9,5 ile 10, 5 derece arasında değişiyor.
Uritskie Uçurumu (Kayalığı)
Lviv yakınlarındaki Uriç köyündeki Uritskie Uçurumu ve etrafındaki doğal hayat Ukrayna tarafından korumaya alınmış.
Avrupa’da bir benzeri olmayan Uritskie Uçurumu, yer yer 50 metre yüksekliği ile turistleri kendine çekiyor.
Uritskie Uçurumu, güzelliğinin yanı sıra uçurum üzerindeki kayalara yapılmış eski çağlardan kalan resimleri ile ünlü. Güneş’i simgeleyen resimlerin kim tarafından yapıldığı hala bilinmiyor.
Kayalardan birinin üzerindeki iki metrelik insan yüzü çizimi turistlerin buraya gelme nedenlerinden bir diğeri.
Uridskiy Uçurumu’nun müdavimleri arasında Ukraynalı yazar İvana Franko, kral Danil Galidskiy ve Kazimir Velikiy bulunuyor.
Urudskiy Uçurumu her sene Ukrayna’daki Orta Çağ Kültürü’nü işleyen “Tu Stan” isimli festivale de ev sahipliği yapıyor.
Taş Mezarlar
Donetsk Bölgesi’ndeki Taş Mezarlar Nazarovka köyü sınırları içinde yer alıyor.
Doğal nedenlerle oluşmuş çok sayıda ilginç kaya figürünün arasında, kim tarafından yapıldığı hala bilinmeyen kaya mezarlar bulunuyor.
Taş Ülke olarak da adlandırılan alanın her yerde olduğu gibi burada da bir efsanesi var. Efsaneye göre kötü bir büyücü tarafından yönetilen şehir daha sonra taşa dönüşüyor ve bu heykeller de o sırada oluşuyor. (sağda)
Aşıklar tüneli
Aşıklar Tüneli ya da Aşk Tüneli olarak bilinen tünel Rovno Bölgesi’nde bulunuyor.
Kvelan ve Orjev köyleri arasındaki demir yolu hattında doğal bitkilerin oluşturturduğu tünel, Ukrayna’nın turizm tanıtım broşürlerinde sıklıkla karşımıza çıkıyor. (Solda)
İnanışa göre aşıklar tünelde gezerken birbirlerini öperlerse aşkları sonsuz dek sürüyor. Tüneli ziyaret eden gençler buraya yanlarında getirdikleri çiçekleri ekerek aşklarını ölümsüz yapacaklarına inanıyorlar.
Şipot Şelalesi
Karpatlar Bölgesi’ndeki Pipipets Nehri üzerinde yer alan Şipot şelalesi, Ukrayna’nın en güzel şelaleri arasında gösteriliyor.
Her sene onbinlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Şipot Şelasi 14 metre yüksekliği ve etrafındaki doğanın güzelliği ile turistleri kendisine çekiyor.
Pobujie Granit Yaylası
Avrasya bölgesinin en eski “kuru alanlarından” biri olan Pobujie Granit Yaylası, denize yakın Nikolaev bölgesinde olmasına rağmen 60 milyon yıldır hiç su altında kalmamış.
86 farklı bitki ve hayvan türünün bulunduğu alan yer yer 50 metreye ulaşan kayalıkları ile dağcıların gözde mekanları arasında bulunuyor.
Svityaz Gölü
Ukrayna’nın en büyük ve derin doğal gölü olan Svityaz Gölü, Volin Bölgesi’ndeki Şatsk köyü yakınlarında bulunuyor.
Yer altı suları ile beslenen göl, suyunun temizliği ile ün kazanmış. Bir çok gölün aksine Svityaz Gölü’nün üç metre kadar derinliğe kadar tabanı çıplak gözle görülebiliyor.
Gölün bir diğer özelliği de içindeki cilt için faydalı minareller. Yılın belli dönemlerinde buraya gelen turistler ciltlerinin güzelliği için suda uzun saatler geçiriyorlar.
Sinevir Gölü
Sinevir Doğal Milli Parkı’nın en değerli parçası olarak kabul edilen Sinevir Gölü, Karpatlar bölgesinde yer alıyor.
Buranın efsanesine göre temizliği ile ünlü gölün suyu, yerel bir derebeyi olan Sin’in kızının göz yaşları ile oluşmuş.
Sevdiğini adamın, babası tarafından öldürülmesin dayanamayan kızın uzun yıllar döktüğü göz yaşları ile oluşan Sinevir Gölü bugün Ukrayna’nın en temiz gölleri arasında gösteriliyor.
Efsane bir yana Sinevir Gölü bundan yaklaşık 10 bin sene önce deprem sonrası oluşuyor.
Sinevir Gölü bugün evlilik törenlerinin düzenlendiği bir yer haline gelmiş.
F.Serkan BAĞ
KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ