Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD Başkanı Barack Obama’yı Ukrayna krizine diplomatik bir çözüm getirilmesini görüşmek üzere aradığı bildirildi. Bu hamle on yıllardır görülen en büyük Avrupa krizinin seyrini belirleyebilir. Tarafların görüşmenin detayları hakkında verdikleri bilgiler farklılık gösterse de her iki ülke de dışişleri bakanlarının gelecek hafta bir araya gelebileceklerini belirtti.
ABD ile Avrupa Birliği, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesine misilleme olarak aralarında Rusya Devlet Başkanı’na en yakın isimlerin de olduğu bazı kişilere karşı yaptırımlar uygulamaya başladı.
ABD’li yetkililerin verdikleri bilgilere göre Batı’nın uyarılarına meydan okuyan Rusya Ukrayna’nın doğu sınırındaki güçlerini arttırmaya devam etti.
Putin’in görüşme adımı, Obama’nın Rusya’ya sert yaptırımlar uygulanması konusuna odaklı gerçekleştirdiği ülke ziyaretleri kapsamında Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile Riyad’da bir araya gelmesinin ardından geldi. Putin’in teklifinin görüşmeler için bir başlangıç mı yoksa yeni bir müdahalenin ön hazırlığı mı olduğu ise net değil. Putin’in adımına şüpheyle yaklaşan bazı ABD’li yetkililer, Ukrayna sınırındaki birlikleri artırmanın diplomatik girişimin sonuçlarından tatmin olmaması durumunda Putin’e yeni bir operasyon başlatabilmesi için fırsat vereceğine inanıyor. Birlikler, Ukrayna’nın doğusunu işgal etmek Kırım’a kıyasla çok daha zor olacağından Putin için pazarlık kozu da olabilir.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un diplomatik çözüm önerisini görüşmek üzere bir araya gelecekleri belirtildi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ukrayna hükümeti, anayasa reformu ve demokratik seçimler ile krizi artırmayacak bir tutum benimsemeye devam etmektedir. Başkan Obama, Rusya’ya da bu süreci destekleme ve Ukrayna sınırında birlikleri artırmak gibi provokatif hareketlerden kaçınma çağrısında bulunmuştur.”
Kremlin’den yapılan açıklamada ise Putin’in Obama’nın dikkatini Kiev’deki radikallerin hareketlerinin cezasız bırakıldığına çektiği belirtildi. Rusya’nın Birleşmiş Milletler temsilcisi Cuma günü Moskova’nın 25 Mayıs’ta yapılacak başkanlık seçimlerinin ertelenmesi çağrısını yineledi. Batılı yetkililer ise böylesi bir ertelemenin Rusya’nın Kiev’e sonuçları manipüle etmesi için daha fazla baskı yapmasını sağlamasına imkan tanımasından endişe ediyor.
Kırım hamlesi Rusya’da oldukça destek görse ve Putin’in anket sonuçlarını son yıllarda görülen en yüksek seviyeye çıkarsa da Batı’nın izolasyon tehdidi hali hazırda zayıf olan ekonomiye zarar vermeye başlamış durumda. Rusya’nın Ukrayna’nın doğu sınırları boyunca birliklerini artırması ABD’yi endişelendiriyor. ABD’den üst düzey bir savunma yetkilisi, birliklerin güçlendirilmesinin Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna da girme yetkinliğini sağladığı anlamına geldiğini söyledi. Yetkili konu hakkında, “Olası bir istila için ayarlama yapıyorlar. Çeçenistan’daki Rus savaşından bu yana böyle güçler görülmedi,” diye konuştu.
ABD’li yetkililere göre Sınır bölgesindeki ve Kırım’daki birliklerin sayısı 50 bin civarında. Sınırdaki Rus birliklerinin sayısına ilişkin tahminler değişkenlik gösterse de yetkililere göre 2008’de Gürcistan’ın işgalinde kullanılandan çok daha fazla sayıda birlik bulunuyor.
http://www.wsj.com.tr/article/SB10001424052702304418404579469003276437952.html