18 üyeli Euro bölgesi’nde tüketici güveni Nisan ayında zayıfladı. Bu zayıflama, Avrupa Birliği ile Rusya arasında Kırım’ın ilhak edilmesi üzerine artan tansiyonu yansıtıyor olabilir.
Ancak istihdam piyasasına ilişkin değerlendirmelerin daha olumlu olması ve fiyat artışlarının gelecek aylarda bir süredir kaydedilenden daha düşük olacağı beklentisiyle tüketicilerin beklentilerindeki iyimserlik artmaya devam ediyor.
Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada Mart ayında 102.5 olan ekonomik algı göstergesinin Nisan ayında 102.0’a gerilediği belirtildi. Böylece veri Nisan 2013’ten bu yana ilk kez gerilemiş oldu. The Wall Street Journal’ın anketine katılan 16 ekonomist ise verinin 103.0’a yükselmesini bekliyordu.
Tüketici güveni Almanya, Fransa, İspanya ve Hollanda’da da geriledi.
Avrupa Birliği bu hafta Rusya’ya Ukrayna konusunda attığı adımlar nedeniyle yaptırımlar uygulayarak ABD’nin safhına katıldı. Ancak ABD’li ve Avrupalı yetkililer ekonomik gerileme endişeleri nedeniyle Rusya’nın enerji ve bankacılık gibi sektörlerini hedef almaktan uzak durduklarını açıkladı. Ayrıca bu yöndeki tedbirlerin, Rusya ile Ukrayna’nın istikrara kavuşturulmasında birlikte çalışılması için verilen diplomatik çabalara da zarar vermesinden kaygı duyulduğu belirtildi.
Ukrayna ile yaşanan tansiyon, iyimserliğin azalmasını bir dereceye kadar açıklayabilecek olsa da eurodaki güçlenmenin de imalatçılar üzerinde baskı yarattığı çok açık. İmalatçılar ihracat siparişlerinde azalma olduğunu bildirdi.
http://www.wsj.com.tr/article/SB10001424052702303939404579531410753915846.html