Sovyetler Birliği’nin ‘tahıl ambarı’ olan Ukrayna eski parlak günlerine geri dönüyor.
Artan tarım üretimi ekonomik büyümeyi ve ihracatı olumlu etkilerken, yeni teknolojiler ve seracılığa dönüş gelecek için umut vadediyor.
Bu yazımızda, Ukrayna’nın parlayan yıldızı seracılığa değindik. Hangi teknolojiler yaygın, ürün nerelere satılıyor, yeni trendler hangileri…
Ukrayna’da seracılık uzun süredir hem kobilerin hem de büyük kuruluşların hedefindeydi. Özellikle domates üretimin için tercih edilen seralar bugün, çiçek üretiminden, mantar yetiştiriciliğine kadar bir çok alan yayılmış durumda.
İşte satır başları ile Ukrayna’da seracılık:
Resmi rakamlara göre sadece Ukrayna’da sadece 2011 yılında seralarda 398 bin sebze üretildi. Üretimin 178 bin tonunu domates oluşturdu. 2011 yılında seralarda üretilen sebze toplam sebze üretiminin yüzde 4’üne denk geldi.
Ukrayna’da seracılık yapan çiftçi ürettiği ürüne göre ortalama 6 keze kadar ürün alabiliyor.
Ukrayna’da seracılık farklı yatırım miktarları ile yapılabilmesi nedeniyle hem küçük girişimci hem de büyük ölçekli şirketler tarafından tercih ediliyor.
Seralar genellikle şehirlere yakın alanlarda kuruluyor. Çevrede bulunan küçük yerleşim birimlerinden işçi temin ediliyor.
Ukrayna’da seracılığın yüzde 79’u sebze üretimine yönelik kuruluyor.
Bunu yüzde 19 ile çiçek üretimi,
yüzde 2 ile meyve ve mantar üretilen seralar izliyor.
Üretilen ürün ağırlıklı olarak Ukrayna genelinde satılıyor.
Üretim şu şekilde değerlendiriliyor:
Üreticinin kendi satış noktası (pazar ya da market) yüzde 19
Toptan pazarlar yüzde 27
Büyük alışveriş zincirleri yüzde 20
Kafe, restoran, fabrika yüzde 28
İhracat yüzde: 6
Büyük ölçekli (cam kaplama, kendi eko sistemine sahip, bilgisayar sistemleri ile kontrol edilen) seracılık yapan şirketler yatırımların ortalama 4 – 6 yıl arasında döndüğünü hesaplıyorlar.
Ukrayna’daki seraların yüzde 4’ü cam kaplamaya sahip.
Ülkede seracılık en fazla sezonluk ‘çadır’ seralar ile yapılıyor. Bu tür seraların toplam seracılıktaki oranı yaklaşık yüzde 53
Çadır seraları yüzde 41,7 kullanım payı ile polikarbondan yapılmış seralar izliyor.
En fazla ne üretiliyor:
Ukrayna seralarında en fazla salatalık üretiliyor. Yüzde 49’lık paya sahip salatalığı yüzde 45 ile domates üretimi izliyor. Üçüncü sırada diğer ürünler bulunuyor.
Yeni trend çilek
Ukrayna seracılığının yeni trendi çilek. Seracılığa yatırım yapan bir çok girişimci tercihlerini çilek ve benzeri meyvelerden yana kullanıyor. Üretilen ürünün bir bölümü ihracata gidiyor. İhracatta hedef ülkelerden biri de Çin.
Seralarda marul, maydonoz vb yeşilliklerin üretimi de karlı üretim kalemleri arasında kabul ediliyor.
Nelere dikkat etmek gerek?
Üretimde yeni teknolojileri kullanmak verimliliği arttırıcı etmenler arasında gösteriliyor.
Pazardaki eğilimleri yakından takip etmek gerek. Özellikle ülkeye yapılan ithalatı, ya da bir sonraki yıl için izin verilecek ithalat miktarlarını bilmek, yerel üreticini üretim planlarının nabzını tutabilmek gerek.
Yatırım yaparken ürünün satılacağı noktaların belirlenmiş ve anlaşmaya varılmış olması girişimcisinin elini güçlendiren faktörler arasında.
Şu andaki durum iç açıcı değil
Öte yandan Grivna’daki yüksek develüasyonun seralarda üretilen ürünlerin ihracatından elde edilen karlılığı düşürdüğüne dikkat çekiliyor. Uzmanlar bugünkü şartlarda Ukraynalı üreticinin serasında düşüş karlılıklarla üretim yaptığının altını çiziyorlar.
F.Serkan BAĞ
http://www.umhoz.com/’da yayınlanan makaleden faydalanılmıştır.
www.UKRTURK.net