ajle
ajle
Ukrayna'dan Haberler
F.Serkan BAĞ Haber Politika Ukrayna - Türkiye Yazarlar

2012 böyle geçti, Türkiye Ukrayna ilişkileri

ukraynaturkiyebayrak1Geride kalan 2012 senesi Türkiye – Ukrayna ilişkilerinde bir çok ilke sahne oldu.

İki ülke arasında kalkan vizeler, Serbest  Ticaret Anlaşması imzalanmasında katedilen yol, enerji alanında işbirliği görüşmeleri ve artan karşılıklı ziyaretler Türkiye ve Ukrayna’yı birbirine biraz daha yaklaştırdı.

İşte olaylarla 2012’de Türkiye Ukrayna ilişkileri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Kiev’e geldi

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de resmi temaslarda bulundu.

Beraberindeki heyet ile birlikte 15 Şubat sabahı  Kiev’e inen Yıldız, Ukrayna Enerji ve Kömür Bakanı Yuri Boyko ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Toplantıya Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı ve MHP Kütahya milletvekili Alim Işık da katıldı. Görüşmelerde iki ülke arasında Türkiye’de yapılacak olan nükleer enerji santrali inşaatı ile kömür sanayi alanında işbirliği olanaktaner-yildiz 2ları masaya yatırıldı.

Görüşmeler sırasında  bölgedeki boru hatları projelerinin iki ülke ilişkilerini nasıl etkileyeceğinin konu alan bir protokol imzalandı. Görüşmede ayrıca Ukrayna’nın kömür teknolojilerindeki bilgi birikimi ile Türkiye’nin işletmecilik tecrübesinin paylaşılabileceği konusu ele alındı.

Türkiye ile Ukrayna arasında süregelen Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmelerine bir yenisi eklendi.

Ukrayna ile Türkiye arasında Hükümetlerarası Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanması konusundaki görüşmelerin 2.etabı 5-7 Mart 2012 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi.

ukraynaturkiyebayrak1Görüşmelerde Ukrayna heyetinin başkanlığını Ukrayna Hükümeti Avrupa Birliği entegrasyonundan sorumlu Valeriy Pyatnıtskıy üstlenirken, Türk tarafının başkanlığını ise Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı yürüttü.

Büyükelçi Samsar güven mektubunu Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’e sundu

Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar 15 Mart günü Ukrayna Devlet Başkanlığı’nda düzenlenen Güven Mektubu Töreninde Güven Mektubunu Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’e sundu.

“Devlet Başkanı’nın desteğini görmekten memnuniyet duyacağız”

mehmet samsar yanukovichUkrayna Devlet Başkanlığı idaresinde düzenlenen törende bir konuşma yapan Büyükelçi Samsar, Devlet Başkanı Yavukoviç’e Ukrayna’daki görevi boyunca iki ülke arasındaki stratejik ortaklık boyutunu haiz dostane ve yapıcı ilişkileri daha da ileri taşıyarak somut projelerle taçlandırmak amacıyla azami gayret göstereceğini ifade etti.

THY Genel Müdürü Temel Kotil Ukrayna’ya geldi

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil 20 Mart’ta Kiev’de bir basın toplantısı düzenledi.

temel kotil ukraynaDüzenlenen basın toplantısında Ukraynalı ve Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kotil, “Ukrayna pazarında THY’ye çok büyük ilgi var. Uçakları büyütmemize rağmen uçaklarda yer bulunamıyor. Buraya gelmemizin sebebi bu anlaşmanın yanı sıra iki hava yolu şirketi arasındaki yakınlığı artırmak. Haziranda Ukrayna ile vizelerin kalkmasıyla, tahminimiz bu ülke ile yolcu trafiğinin iki kat artacağı yönünde. Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticaret hacmi hedefinin gerçekleşmesi için bizim de sefer sayısını katlamamız gerekiyor ve bunu yapmaya hazırız.”diye konuştu.

Türk parlamenterler Bölgeler Partisi kongresine katıldılar

Türkiye Büyük Millet Meclisi’deki Türkiye-Ukrayna Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri  Bölgeler Partisi kongresine katıldı.

Edinilen bilgiye göre Türk parlamenterler Bölgeler Partisi’nin 16 – 17 Mart 2012 tarihleri arasında Kiev’de gerçekleşen 13. Genel Kurulu’na katılmak amacı ile Ukrayna’ya bir ziyaret gerçekleştirdiler.

İzmir’in Konak ilçesi ve Bahçesaray “Kardeş” oluyor

bahcesaray konakİzmir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin 20. Yıl kuruluş etkinlikleri çerçevesinde, İzmir Konak Belediyesi ile Kırım Bahçesaray Belediyeleri arasında “Kardeş Şehir” ön protokolü imzalandı.

Protokol ile her iki kent arasında dostluk ve işbirliği ilişkilerini geliştirmek ve güçlendirmek arzusunun paylaşıldığı ifade edildi.

Büyükelçi Samsar, Parlamento Başkanı Litvin’i ziyaret etti

Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar, Ukrayna Parlamentosu Verhovna Rada Başkanı Vladimir Litvini (o dönemki) ziyaret etti.

11 Nisan 2012 gerçekleşen nezaket ziyaretinde iki ülke arasındaki işbirliğine vurgu yapıldı.

samsar-litvin-1Ziyarette bir konuşma yapan Parlamento Başkanı Vladimir Litvin, Ukrayna ile Türkiye’nin bir çok alanada işbirliği yaptığına dikkat çekerek, politik diyaloğun en üst seviyede olduğunu, iki ülke arasında gelişen işbirliğinin Avrupa kıtasında yaşanan süreçlere olumlu katkıda bulunacağını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar ise  iki ülke parlamentoları arasındaki işbirliğinin geldiği seviyeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yavuz Fırkateyni Sivastopol’deki Türk Şehitliğini ziyaret etti

Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu’nun (BLACKSEAFOR) Nisan – 2012 Aktivasyonu çerçevesinde Ukrayna’nın Sivastopol limanına gelen TCG Yavuz Fırkateyni mürettebatı 1853-1856 Kırım Savaşında şehit düşenlerin bulunduğu mezarlığı ziyaret etti.

samsar yavuz firkateyni14 Nisanda yapılan törene Türkiye Cumhuriyeti’nin Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar, Odessa Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Büyükelçilik Askeri Ataşesi Albay Cengiz Fitoz, Simferopol Fahri Başkonsolosu Seyran Osmanov, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Kırım Koordinatörü Ahmet Çınar yer aldı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Mogilev ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Anatoliy Mogilev ile Dışişleri Bakanlığı’ndaki makamında görüştü.

kırım başbakanı16 Nisan’da gerçekleşen görüşmede Başbakan Mogilev, Türkiye-Ukrayna ve Türkiye-Kırım ilişkilerinin geliştiğine dikkat çekerek, geçen yıl Kırım ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin yüzde 30 arttığını belirtti. Bakan Davutoğlu da, Türkiye ile Kırım arasında özel ilişkilerin bulunduğuna değinerek, Karadeniz’in iki yakasının birleşmesini istediklerini söyledi. İki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzaladıklarının altını çizen Davutoğlu, Başbakan Mogilov’a teşekkür etti.

Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır Ukrayna’da temaslarda bulundu

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır başkanlığındaki Dışişleri  Komisyonu heyeti Kiev’de temaslarda bulundu. Heyet temasları çerçevesinde Ukrayna Parlamantosu Dışişleri Komitesi Başkanı Oleg Belorus’u ziyaret etti.

disisleri komisyonuTürkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar ve Ukrayna – Türkiye Parlamentolar arası dostluk grubu başkanı Yevgeniy Dobryak’ın da katıldığı ziyarette iki ülke arasındaki işbirliği konuları masaya yatırıldı. Görüşmede Türkiye ile Ukrayna arasındaki Avrupa enerji güvenliği, transit koridorların geliştirilmesi ile iki ülke arasındaki  geniş çaplı ortaklık projelerinin hayata geçirilmesi ana gündem maddeleri olurken,  ağırlığı enerji konusu aldı.

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan Kiev’de temaslarda bulundu.

3 Mayıs akşamı Başkent Kiev’e gelen Babacan, bugün Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov ve Dışişleri Bakanı Konstantin Grişçenko ile biraraya geldi. Babacan, öğleden sonra  Türkiye Ukrayna Hükümetlerarası Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu 8. dönem toplantısına katıldı.

Ukrayna basını Bodrum’da

ukrayna basini bodrumBodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı BOYTAV Başkanı ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un daveti üzerine 16 Ukraynalı gazeteci 8 Mayıs’ta Bodrum’a geldi.

Bodrum’da üç gün kalacak olan Ukraynalı gazeteciler ilk gün gezdikleri Bodrum Kalesini çok beğendiklerini söylediler.

Beklenen imza atıldı, Ukrayna ile vizeler  kalkıyor

Ukrayna Bakanlar Kabinesi, 25 Nisanda yaptığı toplantıda, Türkiye ile Ukrayna arasında Vize Muafiyeti Anlaşmasını onayladı.

ukrayna vizeUkrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Grişenko (şimdiki Başbakan yardımcısı), Twitter sayfasında yayınladığı mesajında anlaşmanın 3 ay sonra yürürlüğe gireceğini kaydetti. Grişçenko, “Kiev’den haber: bugün yapılan hükümet toplantısında Türkiye ile vizesiz seyahatler konusunda anlaşma onaylandı. Anlaşma 3 ay sonra yürürlüğe girecek. Dışişleri Bakanlığı’nın onay sürecini hızlandırma konusunda yaptığı çalışmalar boşuna gitmedi. Şimdi ben acil olarak nota takasını gerçekleştirme talimatını verdim, Ukrayna vatandaşları Kadife Sezonunda (sonbahar sezonu) Türkiye’ye vizesiz gidebilsinler diye.” dedi.

Ukrayna ile Türkiye arasında Vize Muafiyeti Anlaşması 22 Aralık 2011 tarihinde imzalanmıştı.

Enerji işbirliğinde yeni adım, Ukrayna ve Türkiye enerji bakanları Ankara’da buluştu

taner-yildiz3Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Yuriy Boyko (şimdi Başbakan yardımcısı)  ile Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Ankara’da biraraya geldi.

17 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleşen görüşmede sırasında taraflar, enerji alanında iki taraflı projelerin hayata geçirilmesi yönünde görüş alışverişinde bulundular.

Ukrayna Büyükelçisi Korsunsky Eskişehir Belediye Başkanı Büyükerşen’i ziyaret etti

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Eskişehir’e giden Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergei Korsunsky, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr.Yılmaz Büyükerşen’i ziyaret etti.

korsunskiy eskisehirTürkiye ve Ukrayna arasında işbirlikleri kurmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere  Mayıs ayında Eskişehir’e giden Büyükelçi Korsunsky, Eskişehir’in gelişmiş bir şehir olduğuna dikkat çekerek, özellikle sanayi, ticaret, kültür-sanat alanlarında öncü bir kent olduğunu belirtti.

Karadeniz turizmi Kiev’de görüşüldü, “Bölge turizminde Türkiye model ülke”

Karadeniz Bölgesi’ne kıyısı bulunan ülkeler Bulgaristan, Gürcistan, Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna’nın yanı sıra Avusturya’nın katıldığı turizm konferansı Kiev’de düzenlendi.

karadeniz turizmi 1Ukrayna Turizm ve Tatil Merkezleri Ajansı tarafından 25 Mayıs Cuma günü organize edilen konferansta Karadeniz Bölgesi turizminin genel durumu ve sektöre yatırım olanakları ele alındı.

Etkinlikte ülkemizi temsil eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan konferans sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Genelkurmay Başkanı Özel Ukrayna’ya geldi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel resmi temaslarda bulunmak üzere Ukrayna’ya geldi.

genelkurmay baskani ozel29 Mayıs Salı günü Kiev’e gelen Orgeneral Özel , Ukrayna Savunma Bakanlığı’nda Ukrayna Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Volodymyr Zamana ile bir araya geldi.

Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar ve Askeri Ateşe Deniz Albay Cengiz Fitöz ve İkinci Katip Berk Ece’nin hazır bulunduğu görüşmede Ukrayna ile Türkiye silahlı kuvvetleri arasında süregelen işbirliği olanakları, barışı koruma operasyonları çerçevesindeki faaliyetler ele alındı.

Erdoğan ile Yanukoviç Dolmabahçe’de biraraya geldi, görüşmeye Enerji Bakanı Yıldız da katıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile bir araya geldi.

erdogan yanukovichDolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde 5 Haziran günü gerçekleşen görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da hazır bulunduğu görüşme basına kapalı olarak devam etti.

Ukrayna – Türkiye dostluğu Ankara’da gözler önüne serildi

Ukrayna-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin kurulmasının 20. Yıldönümünde,  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C.Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nin girişim ve destekleriyle özel bir sergi açıldı.

“Ukrayna-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin kurulmasının 20. yıldönümünde iki ülke arasındaki ilk diplomatik ilişkilerin arşiv kaynaklarına bir bakış (1918-1921)” isimli sergi 21 Haziran Perşembe günü törenle açıldı.

Mehmet Samsar ilk ziyaretini Odesa’ya yaptı

samsar odesa 1Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar göreve başladığından bu yana Odesa’ya ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

Odesa Başkonsolosu Hüseyin Ergani’nin ziyareti süresince eşlik ettiği Samsar, temasları sırasında Odesa Valisi ve Odesa Belediye Başkanı ile görüştü, See Breeze deniz tatbikatı çerçevesinde Odesa’ya gelen Türk gemisinde görevli personel ve Türk işadamları ile biraraya geldi.

11 Temmuz – 14 Temmuz tarihleri arasında Odesa’da temaslarda bulunan Büyükelçi Samsar, ziyaretinin ilk gününde Sea Breeze Deniz Tatbikatı çerçevesinde Odesa’ya gelen Türk savaş gemisini ziyaret etti.

Aynı gün Odesa Başkonsolosluğu’nda See Breeze’e katılan Türk gemisinin personeli ile onuruna verilen akşam yemeğinde bir araya gelen Samsar,  ertesi gün Odesa Valisi ile buluştu.

Yalta ve Antalya kardeş şehir oldu

yalta-antaliyaAntalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Aktekin ve Yalta Belediye Başkanı Aleksey Bayarçuk Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Yalta şehrinde 27 Temmuz Cuma günü kardeş şehir anlaşması imzaladılar.

Yalta şehri ve Antalya arasında yakınlaşma ve kardeşlik anlaşması çalışmaları 2 yıl önce Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçiliğinin girişimiyle başlamıştı.

Ve vizeler kalktı

Türkiye ile Ukrayna arasında vizeler 1 Ağustos’ta resmen kalktı. Vize muafiyeti 30 günü aşmayan turistik ziyaretler için geçerli.

Antalya’da ilk kez Ukrayna Kültür Günleri düzenlendi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ile Ukrayna Ailesi Derneği tarafından Antalya’daki yerleşik Ukraynalıların kendi kültürlerini yaşayabilmeleri ve tanıtabilmeleri amacıyla Ukrayna Kültür Günleri’nin ilki düzenlendi.

23 Ağustos’taki etkinlik, Antalya Büyükşehir Belediyesi önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar süren kortej yürüyüşüyle başladı. Etkinliğin devamında ise gecenin sunuculuğunu da yapan folk (halk müziği) sanatçısı Lesia Gorova, bandura (Ukrayna halk sazı) sanatçısı Oksana Ivashchenko, Verbychanka halk-etnografik genç ve çocuk grubu gibi birçok şarkıcı ve grup, sahne aldı.

Erdoğan Ukrayna’da…

erdogan yanukovich 2Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yurt dışı resmi ziyaretleri kapsamında 12 Eylül’de Ukrayna’ya geldi

Azerbaycan’daki temaslarının ardından Kiev’e gelen Erdoğan, temasları kapsamında, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile eşbaşkanlık edeceği Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’nin ikinci toplantısına katıldı.

Kiev’deki temaslarının ardından Başbakan Erdoğan, 14 Eylül Cuma günü Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne geçerek temaslarda bulundu. Erdoğan, burada Yalta Avrupa Stratejisi 9. Yıllık Toplantısı’na onur konuğu olarak katılarak bir de konuşma yaptı.

Erdoğan Ukrayna temasları sırasında Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve Başbakan Azarov ile bir araya geldi.

Erdoğan Sevastopol’deki Türk şehitliğini ziyaret etti

Kiev’deki temaslarının ardından Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne geçen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, YES toplantısının ardından Sevastopol’deki Türk şehitliğini ziyaret etti.

erdogan-sevastopol1853 – 1856 Kırım Savaşı’nda şehit düşen Türk askerlerinin bulunduğu şehitliği ziyaret eden Erdoğan, şehitlik özel defterini imzaladı.

Türkiye ve Ukrayna daha etkin bilgi paylaşacak, Ortak Operasyon Planı imzalandı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ukrayna Gümrük İdaresi, gümrük muhafaza birimlerinin işbirliği gümrük muhafaza birimlerinin işbirliğine yönelik ‘Ortak Operasyon Planı’ imzaladı.

gumruk-musterasligi-ukrayna-2Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Ukrayna ile gerçekleştirilen anlaşma süreçlerinin Türkiye’nin Ukrayna’ya yönelik 2015 yılı 20 milyar dolar dış ticaret hacmi hedefine vesile olacağını ifade etti.

Türkiye ile Ukrayna Gümrük İdareleri Başkanları Toplantısı’nın ikincisi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ve Ukrayna Gümrük İdaresi Başkanı Ihor Kaletnik Başkanlığında İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi.

Davutoğlu, Ukrayna’nın Büyükelçilerine konuştu, “Türkiye bir gün AB üyesi olacak”

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1Ekim’de bu ülkenin yurt dışındaki misyon şeflerine hitap etti.

davutoglu-ukrayna-2Kiev’deki Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi’ndeki düzenlenen toplantıya katılan Davutoğlu, bu ülkenin Ankara Büyükelçisi Serhiy Korsunskiy ve dışişleri bakanlığı yetkilileri tarafından karşılandı.

Büyükelçiler toplantısı öncesinde Davutoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstyantin Grişçenko ile bir araya gelerek bir süre görüştü. Daha sonra Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ukrayna’nın dünyanın farklı coğrafyalarında görev yapan 150′ye yakın büyükelçinin hazır bulunduğu Büyükelçiler Konferansı’na katıldı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstyantin Grişçenko’nun davetiyle konferansın onur konuğu Davutoğlu, büyükelçilere hitap etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç, Davutoğlu’nu kabul etti

davutoglu-ukrayna-3Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, 11.Ukrayna’nın Büyükelçileri Toplantısı’na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Lamberto Zannier’i kabul etti.

Ertuğrul Günay Kırım’da

Karadeniz Ekonomik Forumu’na katılmak üzere, Ukrayna’ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kırım’da başladığı Ukrayna temaslarını başkent Kiev ve Lviv ziyaretinin ardından tamamladı.

Ertuğrul Günay ziyaretinin ilk gününde Kırım Turizm Bakanı Aleksandr Liyev ile baş başa görüşme gerçekleştirdi. Aleksandr Liyev iki ülke arasındaki vize muafiyeti anlaşmasının yürürlülüğe girmesi akabinde Kırım’a Türkiye’den gelişlerde yüzde 12′lik bir artış olduğunu söyledi.

ertugrul-gunay-kirim-6Daha sonra Kırım’daki İsmail Gaspıralı Kütüphanesi’nde incelemelerde bulunan Bakan Günay’a, Kırım Tatar Milli Meclis Baş Kıklareli heyeti Odesa’da temaslarda bulundu

Dışişleri Bakanlığı Odesa Temsilcisi Konstantin Rjepişevskiy ile biraraya geldi.kanı Mustafa Kırımoğlu eşlik etti.

Karayolu taşımacılığı Ankara’da masaya yatırıldı, Ukrayna Türkiye Karayolu Taşımacılığı Karma Toplantısı yapıldı

Ukrayna-Türkiye Kara  Ulaştırma Karma Komisyonu’nu toplantısı  Ankara’da gerçekleştirildi.

ukrayna-turkiye-ulastirma2999-10 Ekim 2012 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşen toplantıda Ukrayna heyetine Ukrayna Altyapı Bakanlığı Karayolları Ulaştırma Genel Müdürlüğü Genel Müdürü  Dmytro Petukhov, Türk heyetine ise Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Sayın Hüseyin Yılmaz başkanlık etti.

Ukraynalı turizmciler Türkiye’yi ziyaret etti

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Ukrayna Devlet Turizm ve Sahil Kentleri Ajansı ile Dalaman’daki Club Seno Hotel’de düzenlenen sertifika töreninde bir araya geldi.

3 Kasım günü Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşarı Özgür Özaslan, Dalaman Club Seno otelindeki sertifika töreninde Ukrayna Devlet Turizm ve Sahil Kentleri Ajansı Başkan Yardımcısı Valentina Hordiienko da hazır bulundu.

Enerji Bakanı Yıldız, Atlantik Konseyi Zirvesi’nde Enerji Bakanı Boyko ile Görüştü

taner-yildiz3Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna Yakıt ve Enerji Bakanı Yuriy Boyko ile görüştü.

15 Kasım’da düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’ne katılan Yıldız, Yuriy Boyko ile bir araya geldi.

Görüşme öncesinde basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Bakan Yıldız, Ukrayna ile enerji sektöründe geliştirilecek çok fazla iş olduğunu söyledi.

Konuk Bakan Boyko da Bakan Yıldız’a kendilerine gösterdiği sıcak karşılama ve misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.

Çağlayan ile Paraşenko bir araya geldi, gündem Serbest Ticaret Anlaşması

zafer-caglayanEkonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Petro Paraşenko 30 Kasım Cuma günü bir araya geldi. Görüşmenin bir bölümü basına açık olarak gerçekleştirilirken, Bakan Çağlayan kısa bir değerlendirme yaptı.

Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte gerçekleştirdikleri Ukrayna ziyaretini hatırlatarak, gerek o ziyaretin gerekse bugünkü görüşmelerin her iki ülke için de siyasi ve ekonomik açıdan önemli olduğunu söyledi.

Ukrayna ve Türkiye’nin iki önemli ticari partner olduğunun altını çizen Çağlayan, şöyle konuştu:

“Bize verilen hedefler doğrultusunda dış ticaret hacmimizi 2015 yılında 20 milyar dolara, 2050′de de 40 milyar dolara çıkartmayı düşünüyoruz sizlerle beraber. Bugün ümit ediyorum ki sizinle beraber Türkiye Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması’nda epey mesafe katedeceğiz. Bunun Ukrayna açısından önemi neyse, Türkiye açısından da aynıdır.

Kiev Ekonomi Üniversitesi Rektörü Anatoliy Pavlenko Gazi Üniversitesi’ni ziyaret etti

Vadim Getman Kiev Ulusal Ekonomi Üniversitesi Anatoliy Pavlenko’nun başkanlığındaki heyet, Gazi Üniversitesi’ni ziyaret etti.

3 Aralık günü Gazi Üniversitesi Rektörü Sülayman Büyükberber ile görüşen Ukrayna heyeti, iki üniversite arasındaki işbirliği anlaşmasının geliştirilmesi konusunu masaya yatırdılar.

Ukrayna heyeti görüşmeden sonra Gazi Üniversitesi Teknopark’ta incelemlerde bulundu.

Ukraynalı öğretim üyeleri Samsun’da

ukrayna-egitim 90Ukrayna Odesa Tıp Üniversitesi öğretim üyeleri, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan’ı makamında ziyaret ettiler.

TÜBİTAK ve Ukrayna Bilim Bakanlığı (NASU) tarafından desteklenen, uluslararası ikili işbirliği projesi çerçevesinde, proje ortaklarından ve Odesa Tıp Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Leonid Godlevsky ve Fizikokimya Enstitüsünden Prof.Dr. Tamara Karasyova ile projenin Türkiye tarafı yöneticisi OMÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal Ağar ve proje ekibinden Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan’ı makamında ziyaret ettiler.

Ziyarette, Ukrayna Odessa Tıp Üniversitesi ile OMÜ arasında ikili iş birliği ve bu çerçevede öğretim üyesi, öğrenci değişimi programlarının hazırlanması konusunda anlaşma yapılması kararlaştırıldı.

Türkiye KEİ Dönem Başkanlığını Ukrayna’ya devretti

kei donem baskKaradeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 27. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı 15 Aralık 2012 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

KEİ 27. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısının bitiminde, 2013 yılının ilk 6 ayını kapsayan dönem başkanlığı Ukrayna’ya devredildi.

www.ukrturk.net

F.Serkan BAĞ

KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ

banner

Benzer Haberler

Lisans başvuruları elektronik ortama taşınıyor, işte öncelikli alanlar

UkrTürk Editör

Başkentte bayram havası, işte Kiev’deki Zafer Günü kutlamaları (Video)

UkrTürk Editör

Araştırma çalışması; Ukraynalılar kripto para sahipliğinde dünyada birinci sırada

UkrTürk Editör

Yorum Yazın

İnternet sitemizde kullandığımız çerezler ideal kullanıcı deneyimini hedefleyen farklı görevler üstlenir. Gerekli çerezler, internet sitesinin ziyaret edilebilmesini ve özelliklerinin kullanılmasını sağlar. Performans çerezleri, kullanıcıların sitede gezinme alışkanlıklarını inceleyerek internet sitesinin performansını iyileştirir. İşlevsellik çerezleri, kullanıcıların sitedeki seçimlerini tanıyarak sitede gezinmeyi kolaylaştırır. Pazarlama çerezleri, promosyon ve sosyal medya bilgilerini kullanarak uygun kampanyaları haber verir. Çerez politikamızı inceleyin. Kabul Ediyorum Devamını Oku