Ukrayna’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) üyeliğinin üzerinden beş yıl geçti.
16 Mayıs 2008 yılında DTÖ’ye üye olan Ukrayna’nın bu kararı geçen beş senede Ukrayna ne getirdi, ne götürdü?
İşte satır başları ile DTÖ üyeliği
Ukrayna 16 Mayıs 2008’de Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olduğunda, kimileri bu kararı acele ile alınmış bir karar olarak yorumladı.
Üyeliği destekleyenler ise Ukrayna ekonomisinin önünü açacak bir gelişme olarak ayakta alkışladı.
Peki üyelik Ukrayna’ya ne getirdi?
DTÖ üyeliği özellikle Ukrayna tarım sektörünün yüzünü güldürdü. Üyelik sonrası dünya pazarlarına daha kolay açılan Ukraynalı tarımcılar, ihracatlarını bir kaç kez arttırdılar.
Küresel kriz nedeniyle üyelikten beklentilerinin çoğunu alamayan Ukrayna, DTÖ üyeliği sayesinde bir çok ülke ile serbest ticaret anlaşması görüşmeleri başlattı. Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzalanması için önemli adımlar atan Ukrayna, hali hazırda Türkiye, Kanada, Sırbistan ile görüşmeleri sürdürüyor.
Dış ticaret hacmi arttı
2008 – 2012 yılları arasında Ukrayna’nın dış ticaret hacminde hissedilir artış yaşandı. Bu döndemde ihracat %39,7 artarken, ithalat %39,5 büyüdü. Öte yandan dış ticaret açığı 11 milyar 420 milyon Dolar’dan, 15 milyar 850 milyon Dolar’a yükseldi.
İhracat odaklı işletmeler kazanmaya başladı
Ukrayna’ın DTÖ’ye üyeliğinin en önemli avantajı ihracat odaklı işletmelere geldi. Metalürji, tarım, kimya sanayi başta olmak üzere ihracata odaklı işletmelerin dış pazarlar ulaşmasnın önü açıldı. DTÖ’ye üye pazarlara ulaşmada var olan ve büyük kayba neden olan engellerin kaldırılması ile Ukrayna mallarına küresel pazarlarda ulaşmak daha kolay hale geldi.
Keyfi uygulamalar azalıyor
Dünya Ticaret Örgütü üyeliği ile, Ukrayna ithalatı engelleyici tarife dışı uygulamaları azaltmak zorunda kalırken, gümrük sisteminde reform programlarını hayata geçirmeye başladı. İthal ürünlerle rekabette zorlanan yerli üretici, üretim kalitesini arttırmak zorunda kaldı ve dış pazarlara açılmanın yollarını aramaya koyuldu.
Demir çelik sektörü hazırlıksız yakalandı
Geçen beşe sene içinde Ukrayna’nın demir çelik ürünü ihracatı %9 daraldı. Küresel ekonomik kriz ile de bağlantılı olan bu durumu iyileştirmek için gereken alt yapı yatırımları yetersiz kalınca, Ukrayna üretimi demir – çelik ürünlerinin küresel pazarladaki rekabet gücü daraldı.
Yatırım için kredi imkanlarının daralması, sektörün Dünya Ticaret Örgütü’nün nimetlerinden faydalanmasının önünündeki diğer bir etken olarak değerlendirildi.
DTÖ katılarak küresel piyasalarla birleşme yönünde büyük bir adım atan Ukrayna, yerli üreticisine gereken alt yapı imkanlarını sağlayamayınca ithal ürünlerin pazardaki payı düzenli olarak arttı.
Son verilere göre, Ukrayna üretimi malların, ülke pazarındaki oranı %60’ın altına düştü.