Dövizde gözlenen durgun seyir, son bir aydır yerini yeniden yükselme eğilimine bıraktı.
Döviz bürolarında 24’ün üzerinde işlem gören dolar emin adımlarla artmaya devam ediyor.
Peki bu artışın nedeni ne? Dolar neden yeniden yükselmeye başladı? Başta gıda ürünlerinde olmak üzere fiyat artışlarının ardında ne yatıyor?
Segodnya’nın haberinde bu sorulara yanıtlar aranmış.
İşte haberden satır başları:
Dolar neden yükseliyor?
Döviz kuru Ukrayna’da geleneksel olarak yıl sonuna doğru artış gösteriyor.
Sirketler döviz cinsinden borç yükümlüklerini yıl sonunda kapatmak için alıma başlıyorlar. Bu da her sene yıl sonuna doğru başta dolar olmak üzere döviz kurunda yukarı seyiri tetikliyor.
Merkez Bankası 10 Ekim’de aldığı kararla döviz alımlarına uyguladığı engelleri yumuşattı. Şirketler ve bankalar bu karar sonrasında daha fazla ve sık döviz almaya başladı. Bu durum dolarda yukarı çıkışın nedenlerinden biri.
Son olarak dışarıdan satın alınan doğalgaz için yapılan döviz cinsinden ödemeler de dövizdeki artış baskısının nedenleri arasında gösteriliyor.
Dolardaki artış endişe verici mi?
Dövizde sert artış için ekonomik bir sebebin bulunmadığı söylense de, ülkenin döviz cinsinden gelirlerindeki (ihracat) düşüş ekonomi yönetiminin üzerinde demoklasin kılıcı gibi sallanıyor.
Gaz ödemelerinin sürdüğü ortamda, dış yardımların kesilmesi ya da azalması halinde dövizdeki yukarı çıkış baskısının daha da artacağını öngörmek mümkün.
Bazı uzmanlar yıl sonu için dolar kuru olarak 25’i öngörüyorlar. Önümüzdeki yıl içinse net bir rakam telaffuz etmek zor gözüküyor.
Fiyatlar neden artıyor?
Ukrayna mamul üründe ağırlıklı olarak ithalatçı bir ülke. İhracatta ise hammadde ve yarımamül ürünler üst sıralarda bulunuyor.
Enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı olan Ukrayna’da, dolardaki artışla birlikte üretici maliyetleri düzenli olarak artıyor.
Bu da tükecinin satın aldığı ürünlere yansıyor. Önümüzdeki dönemde de yansımaya devam edecek gibi gözüküyor.
Segodnya’nın haberinden faydalanılmıştır.