Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada tarafından kabul edilen ‘krizle mücadele yasası’ imzalandı.
Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, korona virüsün yayılması ile mücadele döneminde, işletmeler ve vatandaşlar için destek ve ek sosyal garantiler sağlayan uygulamaları içeren yasayı imzaladı.
Hastalarının tedavisine katılan hekimlere, sağlık sektörü çalışanlarının maaşlarına yüzde 300; evde vatandaşlara hizmet sağlayan sosyal hizmet uzmanlarına maaşlarının % 100’ü kadar ek ücret öngören yasa, kredi faizlerinin ile ECB ödemelerinin yapılmamasından doğacak cezaların ertelenmesi gibi düzenlemeler içeriyor.
Yasadan satır başları şöyle:
-Yasa kapsamında, hükümet, karantina süresi boyunca salgın önleyici ürünler ve sosyal açıdan önemli mallar için fiyat sınırlarını belirleme hakkı kazanıyor.
-Korona virüs ile mücadele kapsamında ilaç, tıbbi cihaz ve ekipmanların Ukrayna’ya ithalatı ile ilgili işlemler KDV’den muaf tutuluyor.
– Antiseptiklerde (dezenfektan ürünler) – sıfır tüketim vergisi uygulamasına geçiliyor.
– Küçük ve orta ölçekli işletmelerin çalışanlarına kısmi işsizlik yardımı ödenmesi öngörülüyor.
– Uzaktan çalışmanın yöntemi de yasa ile düzenleniyor. Buna gör, işçiler kendi takdirine bağlı olarak çalışma zamanlarını düzenleme hakkı kazanıyor. Uzaktan çalışma uygulamasının, çalışma hakları üzerinde herhangi bir kısıtlama veya ücretlerin azalmasına yol açmayacağı belirtiliyor.
– Yasa ile karantina dönemi için tüm sosyal ödemelerin otomatik olarak devam etmesi garanti altına alınıyor.
– Devlet Başkanı’nın imzaladığı yasa, tüm kredi anlaşmalarında faiz oranlarının artırılmasını yasaklıyor. 2017’den önce alınan tüketici kredileri geçici olarak para cezası ve gecikme cezalardan muaf tutuluyor.
– 1 Mart – 31 Mayıs tarihleri arasında ECB ödemelerinin yapılmamasından doğacak cezaların uygulanmayacak, 1 Mart – 31 Mart dönemi için arazi ve emlak vergileri alınmayacak.
Yasa ile ayrıca;
Koronavirüs salgını ile mücadelede kullanılacak tıbbi malzeme ve ekipmanlar için, KDV muafiyeti hayata geçiriliyor.
Yasa;
1. grup şahıs şirketlerinin yıllık gelir limitinin (eğer bir çalışanları yoksa) 300 bin’den 1 milyon Grivna’ya,
2. grup şahıs şirketlerinin (kayıtlı 10 çalışana kadar) gelir limitinin 1,5 milyon Grivna’dan 5 milyon Grivna’ya,
3. grup şahıs şirketlerinin yıllık gelir limitinin ise 5 milyon Grivna’dan, 7 milyon Grivna’ya çıkartılmasını öngörüyor.
UKRTURK.NET KAYNAK GÖSTERİLEMEDEN KULLANILAMAZ
https://president.gov.ua/news/volodimir-zelenskij-pidpisav-zakon-pro-zabezpechennya-dodatk-60453
https://korrespondent.net/ukraine/4212261-zelenskyi-podpysal-antykryzysnyi-zakon