ajle
ajle
Ukrayna'dan Haberler
Haber Söyleşi Ukrayna - Türkiye Новини Українською

Інтерв’ю с послом України в Туреччині

IMG_1579125 травня відбудуться президентські вибори в Україні,посол України в Туреччині Сергій Володимирович Корсунський дав інтер’ю для УкрТурк.

Президентські вибори 25 травня ц.р. мають велике значення для майбутнього України. Яким Ви бачите розвиток подій після виборів?
Президентські вибори, які відбудуться цієї неділі в Україні, відіграють надзвичайно важливе значення для нашої держави як з правової, так і політичної точок зору. Ви знаєте, що впродовж трьох останніх місяців в Україні керівництво державою здійснює Виконувач обов’язків Президента.
Я переконаний, що після виборів у неділю зміцниться політична стабільність в Україні, а також в повній мірі буде забезпечено контроль над ситуацією у східних регіонах держави. Крім того, віримо, що після виборів вдасться досить швидко ліквідувати проблеми в економічній сфері. Ми також сподіваємося, що зазначені вибори відбудуться в один тур.
– Кажуть, що на виборах спостерігатиметься досить висока явка виборців. Що Ви думаєте з цього приводу?
Так, на майбутніх президентських виборах очікується досить висока явка громадян. Гадаємо, що переважна більшість населення скористається своїм правом на волевиявлення.
– У деяких областях на Сході України наразі триває протистояння.Чи може неспроможність проведення належним чином виборчого процесу в цьому регіоні поставити під сумнів законність їхньої організації?
Ні, такого категорично бути не може. Відповідно до чинного в Україні законодавства, вибори включають в себе усю територію держави, незалежно від ступені участі в них громадян. Можу сказати, що непередбачувані речі, які можуть статися під час виборів у цих двох регіонах України, не вплинуть на результати волевиявлення у цілому. Таким чином, питання законності щодо виборів у неділю не стоїть на порядку денному.
– У міжнародних і турецьких ЗМІ часто висвітлюють події на південному сході України. Міжнародне суспільство, у т.ч. й уреччину, обурює агресія в бік територіальної цілісності та державного суверенітету України. Як Ви оцінюєте події на південному сході країни?
Те, що відбувається на Сході України, є в повній мірі бандитизмом і тероризмом. Терористичні угрупування, які скоюють напади на представників українського народу та наших військовослужбовців, намагаються підірвати стабільність в регіоні за відповідного сприяння їм ззовні. Цілковитою правдою є те, що ці групи отримують допомогу і відповідне сприяння від нашого сусіда – Російської Федерації. Переконаний, що найближчим часом вдасться покласти край діяльності між бандитами, робота яких стимулюється грішми та немає жодного політичного підтексту, а також злочинними групами в Україні та Російській Федерації. Сьогодні Україна займає позицію терплячого очікування по відношенню до зазначених груп, щоб уникнути загибелі людей напередодні виборів. Проте, відразу після закінчення виборчого процесу бандити отримають найрішучішу відповідь на свої злодіяння. Хотів би також відзначити, що місцеве населення тих міст, де зараз відбуваються протистояння, категорично не підтримує діяльність зазначених озброєних угрупувань.
– Увесь цивілізований світ сьогодні підтримує Україну та допомагає їй. У світлі останніх подій, якою Ви бачите позицію Туреччини і чого саме, на Вашу думку, Україна очікує від Туреччини?
Туреччина зробила і продовжує робити все, що може здійснити сусідня держава. Туреччина категорично не визнає анексію Криму. Крім того, виступає на захист територіальної цілісності та неподільності України. З іншого боку, як відомо, між Туреччиною та Російською Федерацією існують досить важливі взаємини. І ми усвідомлюємо важливість, яку Туреччина приділяє питанню розвитку економічних відносин з Російською Федерацією. З іншого боку, Туреччина на міжнародній арені відкрито виступила на підтримку України та продовжує надавати відповідного сприяння. Ми вітаємо переговорний процес і відповідні контакти вищого керівництва Турецької держави з Президентом РФ В.Путіним та іншими світовими лідерами в напрямку забезпечення врегулювання зазначеного проблемного питання. Як я вже відзначив на початку, Туреччина надає всієї підтримки, яку тільки може надати дружня сусідня держава. Ми сподіваємося, що вона й надалі продовжуватиме підтримувати нашу країну, а також визнає результати майбутніх президентських виборів, що відбудуться у неділю. Крім цього, хотів би подякувати турецькому кадровому дипломату Послу Апакану, який наразі очолює моніторингову комісію при ОБСЄ щодо розвитку ситуації в Україні, за неупереджене та об’єктивне ставлення.
– Ніхто не міг уявити таку агресію від сусідньої держави – Росії. Як Ви сприймаєте нинішню позицію Росії у бік України, з чим пов’язане таке ставлення?
Усе, що наразі відбувається, є результатом зовнішньої політики Російської Федерації та її нинішнього уряду. Росія такими своїми діями зараз намагається відродити Радянський Союз. Розповідають про існування фашизму в Україні. Жодним чином неможливо із цим погодитися. Не потрібно забувати, що Україна є державою, яка в роки Другої Світової Війни у боротьбі із фашизмом втратила 10 мільйонів своїх громадян. У Києві знаходиться «Бабин Яр», де було знищено десятки тисяч євреїв. Ті обвинувачення, що висуваються у даний час на адресу нашої держави, не мають жодних підстав.
– Чи могли Ви взагалі очікувати на таке агресивне ставлення від вашої сусідньої держави – Росії?
Ми навіть не могти собі уявити, що від нашої сусідньої країни – Росії може прийти така загроза. Ми ніколи не очікували такого загарбницького ставлення від неї по відношенню до наших земель. Якщо говорити відверто, то ми були до цього не готові. Тим не менш, ми швидко адаптувалися і почали захищати свою територію. Звичайно, що ми стикаємося із певними складнощами. Те, що зараз відбувається, зміцнило почуття патріотизму в Україні. Наша молодь зараз активно записується до армії, щоб захищати свою батьківщину. Прихильники різних груп, які недолюблюють один одного, об’єднуються заради України. І представники нашого народу від Сходу до Заходу, від Півночі до Півдня країни при кожній слушній нагоді зазначають, що пишаються тим, що вони – українці.
– Економічні прогнози для України на 2015 рік позитивні. Кредити таких організацій як МВФ, Світовий банк і т.д. дадуть поштовх для поліпшення економічного стану України. Велика кількість турецьких інвесторів довіряють Україні і не йдуть з ринку. На Ваш погляд, як швидко очікувати поліпшення економічного клімату в країні?
Економічна ситуація, у якій зараз опинилася Україна, не є набагато гіршою за кризу 2009 року. Звичайно, що є певні складнощі на цьому шляху. Однак, я переконаний, що всі ці проблеми почнуть досить швидко вирішуватися після президентських виборів. З іншого боку, хотів би подякувати турецьким інвесторам, які, незважаючи на досить складні нинішні умови в нашій державі, продовжують інвестувати в економіку, здійснювати виробництво та не залишають Україну. Разом з тим, українська економіка досить швидко відновлюватиме свої позиції, як Ви й зазначили, при підтримці Європейського Союзу, МВФ, Світового Банку та інших міжнародних фінансових інституцій. Іноземні інвестори побачать, наскільки швидкими темпами буде скорочуватися хабарництво і корупція в країні, а це, в свою чергу, сприятиме підвищенню їхньої довіри до нашої держави в цілому.
– Сьогодні увесь світ, у т.ч. й Туреччина, виступають проти анексії Криму і не сприймають її. Які подальші дії України в цьому напрямку?
Спочатку хотів би відзначити наступне: в майбутньому Крим знову стане територіальною частиною України. Україна виступає за врегулювання існуючої проблемної ситуації дипломатичними шляхами виключно у мирний спосіб. У ближчій перспективі зросте наш тиск на міжнародній арені по відношенню до Російської Федерації. З іншого боку, почнуть давати результати введені проти Росії санкції. Росія у 21-му столітті використовує методи 18-го століття. Такого не може бути. Оточуючий нас світ має свої правила і вони повинні виконуватися.
– Кримські татари завжди висловлювали свою вірність Україні і сьогодні переживають важкі часи. Які заходи вживаються для підтримки кримських татар на законодавчому рівні?
Кримські татари завжди залишалися вірними Україні. І представники цієї спільноти завжди висловлювали свою прихильність до України. Ми їм за це надзвичайно вдячні. Мустафа Киримоглу заявив, що майбутнє Криму є можливим виключно у складі Україні. Це для нас дуже важлива точка зору. З іншого боку, Верховна Рада України ухвалила постанову, якою кримські татари визнаються корінним народом Криму. Крім того, Кримськотатарський Меджліс визнається офіційним представницьким органом кримських татар. На порядку денному Кабінету Міністрів наразі перебуває питання щодо створення Міністерства з питань Криму. За Крим ми будемо боротися спільно із представниками кримськотатарської спільноти. Українська держава вживає усіх необхідних заходів для захисту прав своїх громадян, якіпроживають на території окупованого наразі Криму.
– Яку Україну Ви очікуєте побачити після виборів? В якому напрямку буде здійснюватися її перша політика?
Насамперед виправимо ситуацію в країні. Ми є миролюбивим народом, який завжди виступав проти війни. Проте, ми готові зробити усе від нас залежне, коли йдеться про захист території власної держави. Спочатку очистимо Схід країни від бандитів та терористичних елементів. Очікуємо, що в ближчій перспективі буде підписано Угоду про вільну торгівлю з Європейським Союзом. Водночас, планується здійснити практичні кроки в напрямку спрощення візового режиму між Україною та країнами Європейського Союзу. Також, здійснюватимемо необхідну роботу для поліпшення інвестиційного клімату в Україні та підвищення рівня її привабливості для іноземних інвесторів. Громадяни України, які вибороли право жити у вільній країни без корупції мають відчути, що ми наближаємося до мети – побудувати демократичну процвітаючу європейську державу.

UkrTurk.net

banner

Benzer Haberler

Ukrayna uzaktan eğitime başlıyor, tarih 6 Nisan

UkrTürk Editör

Türk iş dünyası güçleniyor, TUSİB Ukrayna’nın TUSİAD’ına üye oldu

F.S.Bag

Shakhtar’ın devler ligindeki rakibi belli oldu “dünyanın sonu değil”

F.S.Bag

Yorum Yazın

İnternet sitemizde kullandığımız çerezler ideal kullanıcı deneyimini hedefleyen farklı görevler üstlenir. Gerekli çerezler, internet sitesinin ziyaret edilebilmesini ve özelliklerinin kullanılmasını sağlar. Performans çerezleri, kullanıcıların sitede gezinme alışkanlıklarını inceleyerek internet sitesinin performansını iyileştirir. İşlevsellik çerezleri, kullanıcıların sitedeki seçimlerini tanıyarak sitede gezinmeyi kolaylaştırır. Pazarlama çerezleri, promosyon ve sosyal medya bilgilerini kullanarak uygun kampanyaları haber verir. Çerez politikamızı inceleyin. Kabul Ediyorum Devamını Oku